Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

15/10/2010

Gouden Mélièsen en horrormarathons

Gouden Mélièsen en horrormarathons
30 oktober 2010
Liefhebbers van horror en andere fantastische genres hebben deze dagen hun aandacht gericht op het Sitges Festival in Spanje. Elf dagen lang doen de Spanjaarden wat wij in het voorjaar doen op het Imagine AFFF in Amsterdam (of natuurlijk het BIFFF in Brussel): genieten van heel veel fantasievolle films; lang of kort, nieuw of klassiek, lokaal of internationaal.

Net als het AFFF en het BIFFF is ook Sitges lid van de EFFFF – de European Fantastic Film Festivals Federation – een overkoepelend orgaan voor de fantastische film festivals dus. En terwijl bij alle Europese filmjournalisten de “F” versneld van het toetsenbord afsleet met al deze afkortingen, werd in Sitges het EFFFF-hoogtepunt van het jaar gevierd: de uitreiking van de Méliès d’Or.

De negen “affiliated members” van de EFFFF reiken ieder jaar hun eigen Méliès d’Argent (de Zilveren Méliès) uit, waarna het laatste festival de eer krijgt om uit die genomineerden de Gouden Méliès-winnaar te kiezen. Zowel AFFF-winnaar Transmission als BIFFF-winnaar The Door grepen naast het goud. Dat ging namelijk naar Buried, de lieveling van het Straatsburgse festival. In de film wordt vrachtwagenchauffeur Paul Convoy wakker met twee meter aarde op zijn buik en geen idee over hoe hij in dit graf beland is. Bekijk beluister de trailer:

De Gouden Méliès voor de beste Europese korte film - die een iets andere selectieprocedure kent, maar daar vallen we u niet mee lastig - ging naar het Spaanse The attack from the robots from Nebula 5. Het filmpje is in zijn geheel hier te bekijken.

Mocht u nu ook nieuwsgierig zijn geworden naar Buried, dan heeft u mazzel als u in Amsterdam, Breda, Den Haag, Groningen, Helmond, Rotterdam, Tilburg of Utrecht woont. Tijdens de Halloween Horror Show in de plaatselijk Pathé-bioscoop zal de film vertoond worden in de nacht van 30 op 31 oktober. Het Amsterdamse Tuschinski maakt er een vierdelige filmmarathon van terwijl de rest van de genoemde bioscopen een double bill presenteert met naast Buried ook nog The Last Exorcism. In Eindhoven, Schevening en Zaandam zult u het om middernacht met alleen The Last Exorcism moeten doen.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.