29 september 1988

29 september 1988

Groot, groter, grootst

Groot, groter, grootst
07/07/2008
p deze dag in 1988 werd in Brussel de Kinepolis bioscoop geopend. Een van de ondernemers achter dit filmtheater, Albert Bert, had in 1970 al de eerst "duplex" van België geopend: een bioscoop met twee zalen. Met de Kinepolis had hij echter een wereldprimeur: de eerste "megaplex" ter wereld was geboren. Het theater begon met acht zalen, maar groeide al snel uit tot vierentwintig zalen, en een IMAX-zaal, waarmee het de grootste bios ter wereld werd. Zo groot, dat kenners de term "multiplex" niet meer van toepassing vonden.
Kinepolis in Brussel
De Brusselse vestiging van Kinepolis

Het zalencomplex kan in zijn eentje redelijk verantwoordelijk worden gehouden voor een sterke toename van het bioscoopbezoek in België dat eind jaren tachtig behoorlijk laag was. Helaas was er ook een keerzijde voor de lokale filmwereld. De Kinepolis bracht in Brussel een mokerslag toe aan de concurrentie. Waar meer mensen naar de film gingen, moesten ook juist meer filmtheaters vechten voor hun bestaan.

De Kinepolis-groep heeft inmiddels meerdere megaplexen (maar ook multiplexen en "gewone" bioscopen) in Europa op haar naam staan. Toen Bert in 2002 overleed had hij bijna 90.000 stoelen onder zijn hoede van Spanje tot Polen.
Plaats uw reactie

Erwan op 29/09/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Ik dacht dat IMAX een hele nieuwe technologie was? Was dat er wel al in 1988?
Ralph op 30/09/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
Zie: http://www.filmorama.nl/index.php?page=historiederfilm&m=5&d=15 IMAX stamt uit de jaren '70
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.