Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

09/12/2011

Happy Feet 2

Het heeft even geduurd maar na vijf jaar wachten zijn de dansende en zingende pinguïns weer terug! Happy Feet 2 gaat verder waar de eerste film is geëindigd, maar dan een paar jaartjes later. Mumble (Elijah Wood) en Gloria (Alecia Moore) hebben inmiddels een zoontje, genaamd Erik (Ava Acres). Die, evenals Mumble in de eerste film, wat moeite heeft om zijn plek te vinden binnen de kolonie. Dit leidt ertoe dat Erik samen met zijn vriendjes Atticus (Benjamin Flores Jr.) en Bo (Meibh Campbell) achter Ramon (Robin Williams) aanwaggelen naar Adelieland, op zoek naar een betere plek. Daar ontmoeten ze de charismatische Sven (Hank Azaria) die ook nog eens kan vliegen. Erik is verkocht maar Mumble is hier iets minder enthousiast over. Veel tijd om aan dit meningsverschil in de vader-zoonrelatie te werken, krijgen ze niet want er dreigt gevaar! Zal het lukken om de kolonie te redden?Het is altijd even spannend als het vervolg op een succesvolle film uitkomt. George Miller heeft zijn werk echter goed gedaan! Happy Feet 2 is een amusante, gezellige en leuke film geworden. Zowel voor kijkers die het eerste deel nog vers in hun geheugen hebben als voor de kijkers die nog nooit van Happy Feet hebben gehoord. Het verhaal is vers, fris en vernieuwend. Maar borduurt, met respect, ook voort op zijn voorganger. Niet alleen de karakterontwikkelingen die de personages doormaken in de eerste film zijn verder doorgetrokken maar ook visueel komt het een en ander terug. Neem bijvoorbeeld het pinguïnbeeld in het heelal waar het eerste deel mee begon. Daarnaast barst dit vervolg van dezelfde humor en is ook dit keer de muziekkeuze, met een hilarische referentie naar recente popcultuur, erg goed op zijn plaats.

Na het tragische overlijden van Brittany Murphey in 2009, die oorspronkelijk de stem van Gloria verzorgde, moest Miller op zoek naar een waardige vervangster. Deze moest niet alleen de persoonlijkheid van Gloria intact houden maar ook over een goede zangstem beschikken. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Alecia Moore, beter bekend als Pink, die de rol op zich neemt alsof het altijd zo is geweest. Naast een nieuwe Gloria zijn er ook nieuwe personages in de film. Met als hoogtepunten de vrienden van Erik: Bo, die ergens een perfect Engels accent vandaan heeft getoverd en Atticus, een miniatuurversie van zijn vader Seymour (Common). Ook het kriel, en dan met name de plotlijn van Will (Brad Pitt) en Bill (Matt Damon), die als handvat fungeren voor verschillende woordgrappen, zijn erg grappig. Natuurlijk kan in dit rijtje de charismatische Sven niet ontbreken. Een vriend van Lovelace - het kan ook eigenlijk niet anders - die zijn plaats als goeroe over lijkt te hebben genomen. De film maakt in het verhaal van Sven mooi en doeltreffend gebruik van zwart-wit-met-kleurencombinatie. Door de omgeving zwart-wit te maken, terwijl Sven (en Lovelace) wel in kleur zijn, wordt het dramatische verhaal kracht bij gezet.

Daarnaast worden er verschillende kleine momentjesgeboden voor de liefhebbers van deel 1 om verbanden te leggen tussen de films. Een voorbeeld hiervan is de ingenomenheid van Erik door de vliegkunsten van Sven, terwijl zijn vader door de amigos in het eerste deel ‘the first ever flying flipper bird’ werd genoemd. Of de zangkwaliteiten van Gloria in combinatie met het zuiderlicht. Daarnaast keren niet alleen hoofdpersonages uit deel 1 terug maar ook de arendachtige vogel die in het eerste deel door de aliens ontvoerd was. Opvallend is wel dat de ouders van Mumble, Memphis en Norma Jean, niet terugkeren in de film terwijl Noah (Hugo Weaving) nog wel bij de kolonie is.

Ook in deze Happy Feet wordt er weer hoop gezegd over de afkomst van de verschillende pinguïns. Naast de kleine Bo met haar Britse accent, passeren ook een pinguïn met een Indiaas accent en een schijnbare Bollywood-pinguïn de revue. Voor degene die niet te ver de diepte in wil gaan, is ook dit keer weer een luide en duidelijke boodschap aan de film toegevoegd. De vorige keer lijkt het weinig effect te hebben gehad, waardoor de makers nu een duidelijke weg zijn ingeslagen naar individuele verantwoordelijkheid. Of het deze keer effect zal hebben, moeten we gaan zien. De kansen lijken echter één op een ‘krieljoen’.

Kortom, Happy Feet 2 komt precies op tijd voor iedereen die zich over de goede voornemens van 2012 aan het buigen is. Maar is vooral een leuke, gezellige en vrolijke animatiefilm voor het hele gezin! Zeker een aanrader voor de aankomende kerstvakantie!

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.