Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

11/08/2011

Heartbreaker

Er zijn zat films gemaakt over versierders en koppelaars gegoten in de vorm van een romantische komedie. Maar wat als je het omdraait? Dat is waar Profession: Heartbreaker (originele Franse titel: L’Arnacoeur) over gaat: het leven van een vent die professioneel beëindiger is van relaties. Alex Lippi kan worden ingehuurd om een ongelukkige vrouw van haar man af te helpen door als een blok te vallen voor de suave Alex die hierna vervolgens de vrouw verlaat en haar zo de kans gunt een nieuw leven te starten. Maar wat als de vrouw in kwestie niet wenst mee te werken en tot overmaat van ramp Alex voor haar valt? Juist, een romantische komedie.
Juliette lijkt gelukkig te zijn met haar rijke verloofde Jonathan, maar toch wil haar vader een eind aan de relatie maken. De schimmigheid rondom zijn persoon blijft tot het einde van de film zodanig dat je als kijker nooit echt weet of hij nu gelijk heeft of niet. Het kan Alex in eerste instantie niets schelen; het is immers zijn werk en dit leidt tot vele - zij het soms erg flauwe - komische intermezzo’s. Het is te danken aan de groeiende chemie tussen de Franse topacteur Romain Duris en model/zangeres/actrice Vanessa Paradis die u zou kunnen kennen van hits als ‘Joe le Taxi’ en ‘Be My Baby’ al zal de overgrote meerderheid haar vooral kennen als de vrouw van Johnny Depp. De onderlinge strijd der seksen is dan weer komisch dan weer serieus wat zorgt voor een aardige balans die het wat lege script verbloemt.

Verhaaltechnisch is er namelijk het nodige op de film aan te merken. Hoe Alex en zijn team aan allerlei zeer persoonlijke informatie over Juliette komt is totaal onduidelijk, net zoals hoe ze in staat zijn verschillende beveiligingscamera’s in Monte Carlo weten te bedienen. Niet teveel bij nadenken, zeg maar. Daarbij speelt de film veelvuldig leentjebuur bij vroegere romantische films. Zo is er goed gekeken naar Groundhog Day aangezien Alex meer en meer te weten komt over Juliette en haar daardoor constant een stap voor lijkt. Er wordt hevig geflirt met het dansen in Dirty Dancing uitmondend in een kopie op de tonen van ‘I had the Time of My Life’ en is de climax regelrecht gejat van The Graduate.

Toch zorgt het samenspel tussen Duris en Paradis ervoor dat de film overeind blijft. De bijrollen doen er bijna niet toe waardoor bijvoorbeeld Andrew er wel heel treurig vanaf komt, maar in dit soort titels draait het nu eenmaal om de centrale man en vrouw. De plaatjes van vooral Monte Carlo zijn uiteraard wonderschoon en in volle zon gefilmd buiten de verplichte romantische zomerbui. Inderdaad, Profession: Heartbreaker rijgt vele cliché’s aaneen, maar weet dat het dit doet en voegt daarbij voor de verandering eens personages met meer menselijke intelligentie dan we gewend zijn in dit soort films, zeker aan de kant van de vrouw. Profession: Heartbreaker is zeker geen topfilm, maar wel eentje die vermaakt en ontroert en soms zelfs ronduit hilarisch is.


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.