16 september 1890

16 september 1890

Het eind van de beginner

Het eind van de beginner
25/09/2007
en zwarte dag in de vroege filmgeschiedenis. Op 16 september 1890 werd voor het laatst iets vernomen van Louis Aime Augustin Le Prince. De naam is niet heel bekend, maar Le Prince mag met recht de godfather of cinema genoemd worden. In 1888 – jaren voordat Edison en Lumière hun experimenten uitvoerden – slaagde Le Prince er in om bewegend beeld vast te leggen op fotografisch papier. Deze allereerste film – waarvan in ieder geval twee seconde is gerestaureerd – kreeg de titel Roundhay Garden Scene en toont vier mensen in een tuin in Engeland.

De vermissing van Le Prince werd nooit opgelost. Verschillende theorieën overleven tot op de dag van vandaag, variërend van moord tot zelfmoord. Zijn vroege verdwijning heeft er toe geleid dat hij nooit de erkenning heeft gekregen voor zijn werk; hij verdween net voordat hij een patent ging aanvragen.

Ook enkele hoofdrolspelers uit Roundhay Garden Scene was geen lang gelukkig leven beschoren. Tien dagen na de opname overleed een van de twee "actrices" en Le Prince's zoon – ook in de film te zien – werd in 1902 gevonden met een kogel in zijn hoofd. Zelfmoord naar aanleiding van een rechtszaak over de rechten van de camera van zijn vader is de waarschijnlijkste doodsoorzaak.
Plaats uw reactie

Kees van Dijkhuizen op 16/09/2009

Wat een drama... Ineens lijken mijn dromen om uitvinder te worden een stuk grijzer.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.