24 januari 1927

24 januari 1927

Hitchcocks eerste thuiswedstrijd

Hitchcocks eerste thuiswedstrijd
18/01/2008
en beetje later dan gepland, maar op 24 januari 1927 vindt dan eindelijk de publiekspremière van Hitchcock’s eerste speelfilm, The Pleasure Garden, plaats in zijn thuisland Engeland. De grootmeester van de auteursfilm rondde zijn debuut al in 1925 af, maar geldschieter en distributeur C. Woolf vond het maar niets voor de Engelse markt. De eerste vertoning van een Hitchcock-film ooit vond dan ook in Duitsland plaats, het land waar The Pleasure Garden grotendeels was opgenomen.
Pas nadat de regisseur zijn tweede (The Mountain Eagle) en derde (The Lodger) films had voltooid, kreeg het Engelse publiek zijn eerste werk te zien op die vierentwintigste januari. Inmiddels was hij al getrouwd met de assistant-director van The Pleasure Garden: Alma Reville.
 
Met The Lodger, die maar een paar weken later in première ging, ontwikkelde Hitchcock zijn eigen stijl die hem later het stempels van “auteur" en “master of suspense" opleverde. De regisseur – die een afkeer had van eierdooiers – verzorgde in zijn 50-jarige carrière een groot aantal klassiekers, waaronder Psycho, Vertigo en The Birds. Op 80-jarige leeftijd overleed hij aan een nieraandoening.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.