21 november 1973

21 november 1973

Hollywood gaat digitaal

Hollywood gaat digitaal
15/07/2008
egenwoordig valt het niet meer weg te denken uit de filmwereld, maar in 1973 waren computer generated images (cgi) nog totaal onbekend bij het grote publiek. Dat begon te veranderen op 21 november van dat jaar toen de science-fictionthriller Westworld in première ging. De film – geschreven en geregisseerd door Michael Crichton – speelt zich af in een pretpark waar “intelligente” robots de mensen entertainen. Het mag nauwelijks een spoiler heten: de robots keren zich tegen de mensen.
De bijzonderheid van de film zit hem in de point of view shots van een cowboy-robot. Wat we door de ogen van “The Gunslinger” te zien krijgen, komt uit de computer. In wezen is het niet meer dan een twee dimensionaal bitmaptekening, maar Westworld werd daarmee wel de eerste speelfilm met computer graphics.

Computerbedrijf Information International Inc. zette hiermee een mijlpaal die films als Star Wars, Shrek en The Matrix mogelijk zou maken. In 1976 was het wederom “Triple I” dat de volgende grote stap zette: in Futureworld – het vervolg op Westworld – werd voor het eerst een 3d computer graphic gebruikt. Een 3d model van Peter Fonda’s hoofd toonde aan dat de technologie klaar was voor een nieuwe fase in de filmgeschiedenis.

Plaats uw reactie

Kees van Dijkhuizen op 21/11/2009

Bliep... Bliep...
Michael Bay is er niets bij!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.