23 mei 1929

23 mei 1929

Hotdogs en pratende muizen

Hotdogs en pratende muizen
30/09/2008
p 15 mei 1928 was hij voor het eerst te zien in Plane Crazy; op 18 november van dat jaar speelde hij in zijn eerste geluidsfilm: een re-release van Steamboat Willie. Maar de eerste keer dat Mickey Mouse daadwerkelijk iets zei was op 23 mei 1929 in de korte film The Karnival Kid. Zijn legendarische eerste woorden waren “Hot dogs!"; Mickey speelt namelijk de rol van een worstjesverkoper op de kermis.

Mickey werd door Walt Disney en Ub Iwerks bedacht als vervanging voor het succesvolle personage Oswald the Rabbit. Hoewel Disney zelf Oswald ooit had bedacht, had hij de rechten afgestaan aan de Universal Studios. Een ruzie met Charles Mintz van Universal deed Disney besluiten om Oswald helemaal los te laten en op zoek te gaan naar een nieuw personage. De aanvankelijke naam Mortimer werd al snel ingewisseld voor Mickey en zo ontstond een icoon waar meneer Mintz al snel jaloers op zou zijn. Op zijn vijftigste verjaardag kreeg de muis zelfs een ster op de Walk of Fame in Hollywood.

Inmiddels is Mickey in honderden tekenfilms te zien – en te horen – geweest. Oom Walt zelf was nog verantwoordelijk voor het inspreken van “Hot Dogs", maar inmiddels is Mickey aan zijn vierde stem toe. Na Disney zelf en tien jaar James MacDonald was het Wayne Allwine die tot zijn dood in 2009 zesentwintig jaar voor 's werelds beroemdste muis zorgde.

Plaats uw reactie

diedrick op 23/01/2011

Roept u maar...
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.