15 mei 1970

15 mei 1970

Image Maximum

Image Maximum
20/12/2007
ijdens de wereldexpo van 1970 in Osaka, Japan, gaat de korte film Tiger Child in première. Het is de eerste filmvertoning van het nieuwe IMAX-filmformaat. IMAX werd eind jaren ’60 ontwikkeld door vier Canadezen. Na enkele experimenten met grote formaten was in 1970 de tijd gekomen voor de succesvolle introductie van hun “Image Maximum”.
De IMAX-technologie maakt gebruik van 65mm-film die horizontaal in plaats van verticaal door de camera loopt. Door de film in de andere richting te gebruiken wordt de breedte van de film gebruikt als de hoogte van het frame, waardoor het oppervlak per frame groter wordt. Grotere frames bij de opname betekent hogere resolutie bij het projecteren. En dit is precies de kracht van IMAX: grotere projecties met hoge resolutie.

Films die in andere formaten, zoals de standaard 35mm, zijn geschoten, kunnen worden “opgeblazen” om aan de IMAX-eisen te voldoen. Zodoende vinden ook reguliere films regelmatig hun weg naar de spaarzame IMAX-schermen. Nederland kent momenteel vier IMAX-schermen. Drie voor reguliere films in de Amsterdamse Pathé Arena, de Rotterdamse Pathé Schouwburgplein en Pathé Eindhoven, en eentje voor educatieve films in het Omniversum in Den Haag.
Plaats uw reactie

Esther op 05/07/2015

You Sir/Madam are the enemy of confusion evyerwheer!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.