28 december 1895

28 december 1895

In den beginne...

In den beginne...
25/09/2007
an de Boulevard des Capucines, huisnummer 14, vond op deze dag in 1895 een van de beroemdste gebeurtenissen uit de filmgeschiedenis plaats. In de Salon Indien van het daar gevestigde Grand Café vertoonden Auguste en Louis Lumière tien van hun zelfgemaakte filmpjes aan het publiek. Op zich was dit in deze tijd niets bijzonders. Overal ter wereld werd het nieuwe medium getoond aan een steeds groter publiek. De Lumières vroegen echter geld voor hun vertoning; een feit dat filmhistorici heeft doen besluiten om dit moment aan te duiden als een mijlpaal: de bioscoop was geboren.

De verhalen over deze avond in Parijs worden geplaagd door een hardnekkig broodje aap. Het publiek zou namelijk weggerend zijn bij de film L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat omdat ze bang waren dat er echt een trein door het doek naar binnen kwam rijden. De bewuste film stond volgens de overlevende programmablaadjes echter niet eens geprogrammeerd die avond (hij beleefde zijn première in januari 1896). Daarnaast was het publiek anno 1895 intelligent genoeg – en al enigszins gewend aan bewegende beelden – om dit verhaal als "zeer onwaarschijnlijk" te bestempelen.

Zie hieronder Sortie des Usines Lumière à Lyon, de eerste film die die avond werd vertoond.

 

Plaats uw reactie

Kees van Dijkhuizen op 28/12/2009

Ik heb dit verhaal inderdaad al eerder gehoord... Meer een fabel dan een feit, denk ik. Er was niet eens geluid bij, het was zwart-wit?
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.