Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
26/10/2022

Jurassic World: Dominion

In het nieuwste deel van de Jurassic Park-reeks, Jurassic World: Dominion, zien we wederom Owen Grady (Chris Pratt) en Claire Dearling (Bryce Dallas Howard) terug in een spannend avontuur. Deze keer is Maisie Lockwood (Isabella Sermon), die bij Owen en Claire woont, ook van de partij en zal een belangrijke sleutelfiguur in het verhaal spelen. Het is nu vier jaar later, nadat Isla Nubar vernietigd werd. De wereld is veranderd, want de mens leeft nu samen met de dinosauriërs. En dat gaat niet altijd even goed. Helemaal als een experiment volkomen uit de hand loopt. Er zijn namelijk ‘super-breeders’ gemaakt met een fout in hun DNA. Hierdoor ligt veel akkerbouw onder vuur en wordt het binnen een seconde door bepaalde beestjes opgegeten. De voedselvoorraad van de mens raakt op. 
En dat niet alleen, want Lewis Dodgson (Campell Scott) wil namelijk nog meer. Met zijn ‘super-jagers’ kan hij controle hebben over bepaalde velociraptors door middel van het gebruik van lasertechniek. Dit alles loopt alleen een beetje uit de hand. Het gaat zelfs zover dat Blue zijn kleintje en Maisie ontvoerd worden. Dat gaat Owen te ver en besluit om deze vreemde plannen aan te pakken. Samen met Claire zullen ze een wild avontuur beleven. En worden bijgestaan door oude bekenden Dr. Alan Grant (Sam Neill), Ellie Sattler (Laura Dern) en Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Dit alles wederom in een decor vol dinosauriërs.
 
Stropers
Regisseur Colin Trevorrow is weer terug in de regiestoel gekropen om een nieuw hoofdstuk uit het Jurassic World tijdperk te vertellen. Samen met een team heeft hij dit genre wederom een stap verder gebracht door de mens echt samen te laten leven in steden en noem het maar op. Er lopen zelfs stropers rond om zeldzame dino’s te vangen. Alleen het kenmerkende thema dat in het begin zo sterk was, het is een park. En nu in dit deel is het eerder de stad die het park is geworden. Dat is wel een beetje jammer, want de sfeer is dan compleet anders. 
 
Deze dieren horen nu eenmaal op een eiland ver van de steden te zijn, maar dat is nu eenmaal niet meer zo. Ze horen nu in je achtertuin te lopen en samen te leven met alle andere dieren uit de stad. Maargoed, dit levert wel een ander decor op en spectaculaire achtervolgingen door de straten. Dat is wel erg mooi en realistisch gemaakt. Een keer wat anders om geen vliegende kogels achter je aan te krijgen, maar supersnelle raptors. Dit komt dan ook goed uit de verf en als kijker wen je er naar een tijdje wel aan. Er worden zelfs dino’s uit de videogames geïntroduceerd die het dan opnemen tegen de T-Rex. Daarnaast zien we de gevleugelde velociraptor die zeer geloofwaardig overkomt. 
 
Trio
Als kijker wordt je ook blij om drie oude bekenden weer te zien, het trio Sam Neill, Laura Dern en Jeff Goldblum. Dan ga je ook weer even terug naar Jurassic Park en Richard Attenborough. En ze zijn gewoon niet ouder geworden. Heerlijk om te zien. Ook de andere castleden spelen prima en zorgen voor de juiste sfeer. En het bekende muziekthema ontbreekt ook niet. Er ontstaat een kruisbestuiving tussen alle eerdere versies van deze reeks en komt er een grote climax. 
In dit deel gaan de makers gewoon lekker los en we als kijker getrakteerd worden op veel mooie beelden, dino’s, acties en hoe mens en natuur er altijd weer een potje van maken. Als je een echte Jurassic World/Park fan bent, dan moet je dit deel zeker zien. En wordt je ook nog extra getrakteerd op een extra lange versie van de film. Maar naast de film bevat de Blu-ray ook vele extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, interviews en nog veel meer. Heel veel kijkplezier!


Blu-ray

26/10/2022

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 7.1 Engels, DTS-HD Master Audio 5.1, Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.