Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

11/05/2012

Karminsky Grad

B-Belgen

Karminsky Grad verschijnt op het label Actes Belges, hier in Nederland een subonderdeel van distributeur Filmfreak. Actes Belges is opgericht om zeer low-budget, kleinschalige en experimentele Vlaamse en Waalse films een kans te geven op dvd. Met lowbudgetproducten is er één stelregel: of het pakt verrassend goed uit, of het pakt (vaak) ongelooflijk slecht uit. Helaas valt Karminsky Grad in de laatste categorie, al kan label Actes Belges niet ontzegd worden dat ze verder hebben gekeken dan hun neus lang is.
Karminksy Grad is een no-budgetproductie, met amateuracteurs en een zeer klein budget, geregisseerd door Jean-Jacques Rousseau. Niet de filosoof uit de Verlichting, maar een zelfverklaarde Cineast D'Absurde. Met zulke grootspraak moet je ook wel leveren, want er zijn genoeg cineasten die recht hebben een gooi te doen naar die titel (om een paar namen te noemen: David Lynch, Richard Stanley, Takashi Miike, Alejandro Jodorowsky, Jeunet & Caro, Harmony Korine, Spike Jonze, Federico Fellini, etc, etc). Helaas is Rousseau lang niet zo goed als die cineasten, waarvan enkele met een beperkt budget meer tevoorschijn weten te toveren in enkele minuten dan Rousseau in anderhalf uur tijd. 
 
Karminsky Grad is in wezen simpele shock-art, waarbij paradepaardjes als communisten, nazi's, martelingen, de atoombom en seks gebruikt worden om een anderhalf uur durende kakafonie aan sketches en schofferingen op het doek te plempen. Het is horror, het is komedie, het is shock-art, maar het is niets waar een eerstejaars student aan de kunstacademie niet mee zou kunnen komen alvorens afgeblaft te worden door een docent wegens gemakzucht. Karminsky Grad is namelijk gemakzucht. Er valt weinig originele absurditeit te bespeuren, maar enkel aftandse clichés.
 
Dat zou niet erg zijn als Jean-Jacques Rousseau in staat zou zijn zijn beperkte budget ten goede te gebruiken. Iemand als Sam Raimi, of Harmony Korine, of Shane Carruth, of Darren Aranofsky, of Cory McAbee, of Lucky McKee, of J.t. Petty weet met een beperkt budget interessante dingen te doen. Een gebrek aan geld hoeft niet te betekenen dat je geen mooie plaatjes kunt schieten, of interssante dingen kunt doen met montage of geluid. Karminsky Grad kent slechts een handvol shots die er mee door kunnen, de rest getuigt amper van visie. Zet de camera neer onder tl-belichting - camera aan - laat de acteurs schmieren - "cut, it's a wrap". Karminsky Grad is daarmee een film die niet alleen inhoudelijk vervelend is, maar ook erg vervelend is om naar te kijken. Voor een zelfverklaarde cineast d'absurde doet het werk van Jean-Jacques Rousseau wel erg denken aan de tuinhobbyprojecten van duizenden amateurfilmers everywhere. 
 
De schijf bevat een interview en een trailer, maar beiden kennen geen ondertitels.
DVD

16/04/2012

Filmfreak Distributie

4:3

DD 2.0

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.