Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

16/06/2010

Katalin Varga

Wraak in TranssylvaniŽ

'Katalin! Katalin! Zsigmond weet het!' Met deze woorden wordt de wereld van Katalin Varga op zijn kop gezet. Met "het" wordt het feit bedoeld dat Katalins man niet de vader van haar zoon is. Zijn reactie is resoluut: Zsigmond zet Katalin en zoon Orbán het huis uit. Katalin en Orbán beginnen een zwerftocht door Transsylvanië, op zoek naar Orbáns echte vader. Maar Katalin zoekt meer dan dat.Katalin Varga is de eerste lange speelfilm van Peter Strickland, zoon van Engelse vader en Griekse moeder. Strickland, die in 1997 al een korte film maakte, verraste vorig jaar publiek en jury met zijn film. Hij leek vanuit het niets te zijn gekomen en sleepte een nominatie voor de Gouden Beer in de wacht. Op de European Film Awards, Evening Standard British Film Awards en CPH: PIX Awards ging Katalin Varga met prijzen voor beste nieuwkomer naar huis. Allerminst slecht voor een Hongaars gesproken film van een Engelsman met minimaal budget.

Katalin Varga lijkt geenszins op de sympathieke Oost-Europese arthouse die wij als Westerse kijkers veelvuldig onder ogen krijgen. De film is een duistere, onheilspellende thriller, waarin wraak centraal staat. Intense, naargeestige muziek draagt vooral bij aan de spanningsopbouw. Ook draagt de langzame cameravoering bij aan de suspense.

Niet alleen de regisseur is debutant in deze productie: ook Hilda Péter, die de rol van Katalin speelt, is een beginneling.  Dit is echter niet te merken. Haar spel kent een perfecte balans tussen subtiliteit en bezetenheid. Ze weet de gevoelens van Katalin met slechts een blik over te brengen. Ondanks de zware rol, komt Péter nimmer geforceerd over. Daarbij blijft ze, ondanks de steeds wreder wordende gedachtes van haar personage, uitermate charismatisch. Kortom: Hilda Péter is op alle fronten een plezier om naar te kijken.

Wat zeker een vermelding waard is, zijn de prachtige locaties. De hele film is op locatie gedraaid, wat prachtige beelden oplevert: ruige bergen worden afgewisseld met bossen en open velden. Je zou bijna denken dat Strickland Katalin enkel en alleen een tocht laat afleggen om de kijker het prachtige, veelzijdige Roemeense landschap te tonen.

De schijf
De making of werpt een blik achter de schermen van deze kleine film. Hij duurt ruim een kwartier en bevat interviews met de cast. Ook zijn er beelden die regisseur Peter Strickland met een kleine camera heeft opgenomen tijdens het zoeken van locaties. Naast deze making of staat er een zogenaamde eight milimeter diary van Strickland op de dvd. De beelden hebben weinig te maken met de film, maar zijn best leuk om te zien. Het is echter allemaal extreem traag en 80 minuten is echt te lang voor zomaar wat privébeelden.DVD

25/05/2010

Lumiere Home Entertainment

1.85:1

DD 2.0

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.