Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

09/12/2008

Killerlady

Dodelijke vrouw

De grote hype van de zuid-oost Aziatische cinema lijkt al weer een tijdje achter ons, want na jaren van visueel spektakel met onder meer Crouching Tiger, Hidden Dragon en Battle Royale is het al een tijdje stil in de grote bioscopen als het gaat om uitbundige Japanse en (Hong Kong) Chineze films. Killerlady is een goed voorbeeld van hoe het kan lopen, een aantal jaren geleden had deze titel nog een bioscooprelease kunnen krijgen, nu verschijnt de film direct op DVD.Qi Shu (The Transporter) speelt de dodelijk effciënte en beeldschone Aryong, de dochter van een invloedrijke gangsterbaas in Hong Kong. Na een gevecht met rivaliserend geboefte is Hong Kong niet meer veilig voor Aryong en dus wordt ze op het vliegtuig gezet naar Seoul waar ze incognito wordt gehuisvest bij gangstervrienden van de vader van Aryong. Taal blijkt al gauw niet het enige probleem voor Aryong aangezien ze wordt gespot door nog slechtere gangsters die haar maar al te graag dood willen zien. Ondertussen moet Aryong ook nog de lompe Ki Chul van zich afhouden, de lijfwacht die verliefd wordt op Aryong.

Killerlady is een buddy film, maar dan zonder politie. Het vrij standaard opgebouwde verhaal onderscheidt zich enigszins door de relatie tussen de verschillende gangsters waarbij je als kijker sympathie moet opwekken voor criminelen, wat overigens bij Killerlady geen al te grote opgave is. De goede gangsters zijn grappig, aardig en vechten voor de juiste zaak. Een buddy film moet het altijd hebben van de dosis grappen en de chemie tussen de acteurs. Killerlady kent een aantal geslaagde humoristische momenten, al slaat het soms wel erg door in seksuele toespelingen. De lolbroekerij omtrent taalgrappen ontgaat de Westerse kijker volledig aangezien die amper het verschil kan horen tussen Kantonees en Koreaans, wat duidelijk blijk geeft van de doelgroep. Killerlady is niet gemaakt voor de Westerse markt, maar voor de Aziatische waar dergelijke films veel bekijks hebben.

Het maakt de film tot een nuttige aankoop voor de liefhebber van Aziatische actiekomedies. Daarbij moet direct worden opgemerkt dat de actie nou niet geweldig is, het ziet er allemaal een beetje plichtmatig uit. Daarnaast kent de film een vrij behoorlijke lengte van bijna twee uur voor een verhaal dat ook makkelijk in 90 minuten verteld had kunnen worden. Een bizarre toevoeging is de soundtrack die grotendeels wordt overheerst door een Spaanse gitaar, het hoort op zijn minst vreemd aan bij deze film. Het lijkt wel of de invloed van Quentin Tarantino als een sneeuwbal weer is teruggeketst naar zijn eigen inspiratiebron: zuid-oost Azië.

De film is verpakt in een "gouden" tinnen hoes, de limited gold-editions van Amasia zien er in ieder geval wel gelikt uit. De schijf zelf biedt verder weinig extra's. Maar liefst acht trailers uit de Amasia reeks zijn te bezichtigen voor de fan die zijn horizon wil uitbreiden.

DVD

08/12/2008

Amazia

16:9

Dolby 5:1

Nederlands