Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

18/10/2012

Kiss me

Voor wie nog twijfelt over z'n seksuele geaardheid is deze coming-out-film een eye opener. Voor wie het al weet: slaap lekker. De jubelende recensies ten spijt (Het Parool ***, De Telegraaf ****) had ik van tevoren al kunnen weten dat het Zweedse Kiss me niet helemaal mijn kopje thee zou zijn. Zo ben ik ooit begonnen aan Wallander (waarin ook Lena Endre en Krister Henriksson spelen) en die serie heb ik - ondanks zijn internationale succes - na amper drie afleveringen uitgezet. De scripts waren te traag, vond ik. De dialogen te droog en de verhalen te oubollig. Een variant van het Duitse misdaadserie Derrick of het Amerikaanse Colombo. En hoewel Kiss me bepaald geen krimi is, overviel me hetzelfde gevoel: been there, done that.

Anaal
Niet dat er helemaal géén goede elementen in zitten. Zo demonstreert Kiss me wat de mogelijke psychische gevolgen zijn van een latente homoseksualiteit en, in een bredere context gezien, wat er gebeurt met mensen die zichzelf opofferen om anderen te pleasen. Ze worden ‘anaal’, zoals Frida (Liv Mjönes) heel terecht observeert wanneer ze samen met haar soon to be geliefde Mia (Ruth Vega Fernandez) op de pont staat. Mia die zich onlangs heeft verloofd met Tim, ontkent dat er sprake is van enige spanning maar niet veel later is er geen houden meer aan.

Tranen
Tja. En dan moet je met de billen bloot. Je verloofde onder ogen komen. Je vader vertellen dat je niet de persoon bent die hij denkt dat je bent. En hopen dat ze het begrijpen. Het is een emotionele gebeurtenis, zo’n coming out - en dit waargebeurde verhaal geeft de burger die met dezelfde problematiek kampt (lees: die de omgeving niet wil teleurstellen) moed. Maar anders dan bij de kaskraker Fucking Åmål die dezelfde problematiek behandelt, had er best een vleugje humor bij gemogen om het allemaal wat beter te behappen te maken. Er worden nu zoveel dramatische blikken geworpen en tranen geplengd dat ik me na afloop bijna een beetje voel alsof ik zélf uit de kast ben gekomen.

Als Mathilde zelf geen verhalen aan het schrijven is, kijkt ze wel naar die van iemand anders.
Lees meer van Mathilde Hoekstra


DVD

05/09/2012

Homescreen

16:9 anamorphic

Dolby Digital 5.1

Nederlands en Frans

Plaats uw reactie

asMi244xvr op 24/11/2016

Cheap Citalopram tamoxifen
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.