Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

20/10/2007

Lady and the Tramp (S.E.)

C'est L'amour...

In 1955 werd een film gereleased die van vele fans de harten zou stelen. De últieme romantische tekenfilm uit de studio van Walt Disney werd gelanceerd in de bioscopen. De critici waren er in de eerste instantie niet zo over te spreken maar de film deed het desondanks erg goed aan de kassa's. Disney zélf kon zich er niet al te druk om maken. Hij had immers nog een ander belangrijk project lopen... zijn Disneyland.


Ontstaan van een klassieker
Het verhaal begon in 1937, toen Joe Grant een kort verhaal schreef over een hondje genaamd Lady, een cocker spaniël waarvan Joe en zijn vrouw Jennie de eigenaren waren. Walt vond het verhaal goed en er werden modellen en wat beginschetsen gemaakt van Lady en twee Siamese katten die voor de nodige moeilijkheden zouden gaan zorgen. Een versie van Joe Grant's verhaal werd gepubliceerd in een boek van Disney in 1944. Walt Disney moest nu alleen nog een verhaal erbij verzinnen voor Lady's privé-leven want het geheel was nog wat oppervlakkig. Hij kwam uit bij een ander verhaal over honden - Happy Dan, The Whistling Dog - geschreven door Ward Greene. Dit verhaal ging over een hond die op het verkeerde pad terecht was gekomen. Walt kreeg het idee om de twee verhalen samen te smelten tot één geheel en op die manier Greene's bastaard en Grant's sjieke Lady bij elkaar te brengen.
 
Joe Grant, die al veel werk had verricht voor de Disney-bewerking van het verhaal, gaf al zijn werk tot beschikking. Greene, die exclusieve credits kreeg in de film en in de meeste boeken, schreef een script met als titel Happy Dan, The Whistling Dog, and Miss Patsy, The Beautiful Spaniel. Hem werd door Disney ook de taak om er een roman over te schrijven opgedragen. De film werd eindelijk in productie genomen in 1940. Walt koos voor de titel Lady and the Tramp, en verdedigde deze titel tegenover partijen als Greene en de distributeur RKO (afk. Radio-Keith-Orpheum) door te zeggen "hier gaat het over, een lady en een vagebond, dus de titel blijft zo". Het uiteindelijke script werd geschreven door Disney-veteranen Erdmann Penner, Joe Rinaldi, Raplh Wright en Don Da Gradi. Ze breidden het verhaal uit door Peg en de honden in het asiel toe te voegen, evenals Trusty en Jock. De film kreeg vervolgens zijn stemmen waaronder die van Peggy Lee, de liedjes en de animaties, en het resultaat kwam op 23 juni, 1955 in de bioscopen. Disney's 15e klassieker was geboren.

De hartverwarmende spaghetti-scène is waar iedereen aan denkt bij Lady en de Vagebond. Niet zo vreemd want het is één van de meest gekopieerde en gepersifleerde scènes uit de geschiedenis van de film. De film kent meer bijzonderheden. Het was Disney's eerste die uitgebracht werd in CinemaScope, een in 1953 door 20th Century Fox geïntroduceerd systeem voor opname en projectie van extra brede beelden op bioscoopfilm (Later vervangen door Panavision). Een 2.55:1 beeldformaat, maar aan de andere kant ook in 1.33:1 omdat vele theaters het eerstgenoemde formaat nog niet kenden, evenals de televisietoestellen in die tijd. Ook noemenswaardig is het feit dat dit Disney's eerste film was die bestond uit een origineel verhaal en niet gebaseerd was op een eerder sprookje. 

De animaties zijn werkelijk schitterend en de stemmenkeuze is ook eentje van formaat met de destijds fameuze Peggy Lee (1920-2002), een Amerikaanse Pop/Jazz-zangeres, bekend om haar coole en zwoele zangstijl. De spaghetti-scène is er eentje waar je eigenlijk op zit te wachten en mag ook zeker als een van de meest romantische filmscènes ooit bestempeld worden. De liedjes echter, maken op mij niet dezelfde indruk als in vele andere Classics en ook het verhaal verloopt een beetje aan de trage kant. Het is natuurlijk ook maar net waarmee je opgegroeid bent. Voor de één is dit de ultieme jeugdfilm, voor de ander zegt de titel iets minder maar feit is wel dat je ook weer met deze film een juweeltje in huis haalt. 

Verhaal

Lady is het verwende hondje van Jim Dear en Darling, maar wanneer haar eigenaren een baby introduceren voelt Lady zich buitengesloten; en als Tante Sarah ook nog eens haar gemene Siamese katten meebrengt bij een bezoek, is Lady er zeker van dat ze niet meer welkom is. De katten zorgen voor veel moeilijkheden en rotzooi en zorgen er op een smerige manier voor dat Lady overal de schuld van krijgt. Als ze hierna ook nog eens getrakteerd wordt op een muilkorf, vlucht ze van huis om hulp te zoeken van de hond Tramp. Hij verlost haar van de muilkorf en neemt haar mee op een romantische en avontuurlijke tocht door de stad. Lady maakt zich ondanks alles toch zorgen over de situatie aan het thuisfront. De katten hebben het op de baby voorzien en Lady ziet het als haar taak om Darling's kindje te beschermen tegen deze onruststokers. Dit gaat alleen niet zonder de nodige tegenslagen...

Waardige release
Buena Vista is gelukkig niet flauw geweest en heeft met de 2-disc versie weer een prachtige kartonnen slipcase meegeleverd. Er is een tijd geweest dat ze dit niet meer deden (Aladdin, Bambi) maar gelukkig heeft 'ie vanaf Assepoester zijn herintrede gemaakt. Zoals bij alle Milestone-uitgaves van Disney, krijgen we ook hier weer een breed scala aan extra's voorgeschoteld.

Op de eerste disc is weinig te vinden, behalve een Trivia Game voor de kids, dus op naar de tweede schijf waar we 2 Deleted Scenes kunnen bekijken, met of zonder commentaar van Eric Goldberg. The Siamese Cat Song is een liedje uit de film dat je niet snel uit je hoofd krijgt. Dit pakkende deuntje werd ingezongen door Peggy Lee door middel van overdubbing (iets wat vrij nieuw was in de fifties). Dus ook hierover een kort filmpje over de totstandkoming.

Van Games and Activities ben ik niet zo onder de indruk. Een beetje makkelijk gemaakte onderdelen zoals een filmpje over honden, en een simpel vragenspelletje. Nee, ik loop even door naar Backstage Disney, want daar moeten we het van hebben als we iets te weten willen komen over de film. The Making of is natuurlijk de meest waardevolle extra. We komen in ruim 50 minuten veel te weten over hoe de film aan zijn verhaal kwam, over de stemmen én over Walt zelf. Ook kunnen we de eerste schetsen bekijken, iets leren over de muziek en de stemmen in de film.

Voor de tekenfilm-fans onder ons is ook de docu The Art of the Storyboard de moeite van het bekijken waard. Zoals de titel al doet vermoeden, kom je hier veel te weten over de storyboards en de functie ervan. In The Original 1943 Storyboards kun je vele exemplaren hiervan zien maar dit hadden ze makkelijk achter het vorige filmpje kunnen plakken. Verder staan er nog wat losse promotiefilmpjes op waaronder eentje van Walt Disney zélf die wat uitlegt over zijn destijds 'nieuwe' Classic. Hij was zo slim om - met het oog op de toekomst - alles toen al in kleur te schieten.  Als afsluiting kun je nog de originele trailers bekijken en wat galerijen met artwork.   

Lady and the Tramp was een bijzondere film om meerdere redenen; het was de eerste animatiefilm in CinemaScope en de eerste Disneyfilm die door de studio zélf bedacht was. Nu is 'ie, na een lange tijd OOP (Out Of Print) te zijn geweest, weer opnieuw uitgebracht maar nu in een veel betere 2-disc editie met vernieuwd beeld en geluid en een dikke 2 uur aan bonusmateriaal. Kun je de oude versie (als je daar al aan kon komen) vervangen? Misschien dat de die-hard verzamelaars 'm blijven houden maar als je kijkt naar de verbeteringen van deze nieuwe versie is een aanschaf haast verplicht voor de fans.  DVD

22/02/2006

The Walt Disney Company Benelux

2.55:1

Dolby Digital 5.1: NL/EN/FR/DU

NL/EN/DE/FR/IT/ES