Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
25/03/2020

Le Mans 66

Het grote racecircuit van Le Mans is bekend onder de kenners. En de racewedstrijd van 24 uur die daar elk jaar plaatsvind is een unicum in de wereld. Regisseur James Mangold heeft met Le Mans ’66 een bijzonder verhaal vertelt dat veelal gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Waarin we de bekende race-held van die tijd zien, Carroll Shelby (Matt Damon) en zijn beste vriend automonteur en coureur Ken Miles (Christian Bale). Samen zullen ze voor een grote uitdaging komen te staan om een raceauto te bouwen voor Ford.
We zijn beland in de jaren ’60 autofabrikant Ford heeft het moeilijk, langszij worden ze ingehaald door andere fabrikanten die de wens van de koper bedient. Ze zullen iets nieuws moeten bedenken. Zo komen ze op het idee om een racewagen te gaan bouwen die uiteindelijk meedoet met Le Mans ‘66. Dit vergt nogal wat van een Ford wagen. Ze zullen veel kennis en knowhow moeten binnenhalen om een snelle wagen te bouwen die Ferrari kan verslaan. Zij zijn namelijk de record houder op deze baan.
 
Eerst proberen ze Ferrari over te nemen, maar dat heeft nogal wat haken en ogen. Uiteindelijke komen ze in contact met Carroll Shelby die door omstandigheden gestopt is met racen en nu auto’s ontwerpt. Hij krijgt de vrijheid om een team samen te stellen en wil kosten wat het kost Ken Miles achter het stuur hebben zitten. PR-man Lee Iacocca (Jon Bernthal) zorgt voor de juiste contacten, alleen als Henry Ford II (Tracey Letts) Leo Beebe (Josh Lucas) aanstelt als chef van dit project, gaat het niet allemaal vlekkeloos.
 
Mannenwereld
Bij het zien van deze film wordt je echt ondergedompeld in de wereld van de autosport. Het geluid van de snelle, scheurende wagens komen uit je boxen. Alsof je er middenin zit. Dit is vet en hard! Regisseur James Mangold weet hoe je de kijker aan de hand meeneemt in een mannenwereld. Maar deze film is niet alleen voor mannen, vrouwen zullen dit ook een goede film vinden. Het verhaal heeft namelijk diepgang. De scenes zitten goed in elkaar en de dialogen zijn sterk. Er wordt geen oppervlakkig verhaal vertelt. 
 
Integendeel, acteurs Matt Damon en Christian Bale spelen erg goed. Ze zetten geloofwaardige personages die dit ook daadwerkelijk zijn. de scenes die ze samen hebben spatten van je scherm door de scherpe dialogen en de aanwezig lichaamstaal. Daarnaast zijn ze individueel ook erg goed. Met name tegenover acteurs Josh Lucas en Tracey Letts. Dan wordt het helemaal vuurwerk. De jonge acteur Noah Jupe die zoon Peter Miles speelt, gooit hoge ogen. Actrice Caitriona Balfe is als enige vrouw te zien. Die ook weer haar rol met volle overtuiging weet te brengen.
 
Le Mans ‘66 is gewoon een sterke en goede film die vanaf het begin tot het eind boeit. Mangold neemt ook voldoende de tijd om het allemaal te vertellen. Hoe in de jaren ’60 de strijd tussen Ford en Ferrari is ontstaan. En wat voor gedragsregels er toen golden in deze wereld. Hij heeft tevens voor een hele fijne jazzy soundtrack gekozen, waardoor het verhaal vlot aan elkaar gedraaid wordt. Ga deze film zien, want het is meer dan alleen maar gierende banden en snelle wagens. Naast de film bevat de Blu-ray als bonusmateriaal een kijkje achter de schermen.


Blu-ray

18/03/2020

Fox Home Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 7.1, Engels, Frans, DTS 5.1 Italiaans, Duits

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.