6 september 1898

6 september 1898

Mijn koninkrijk voor een film!

Mijn koninkrijk voor een film!
11/07/2008
et is 6 september 1898 wanneer Koningin Wilhelmina officieel wordt ingehuldigd als vorstin van Nederland. Bijzonder aan de kroningsceremonie is dat er naast een schilder en een fotograaf ook een filmploeg aanwezig is om het gebeuren vast te leggen. Wat een speciale dag is voor het koninkrijk, wordt zo ook een speciale dag voor de Nederlandse filmgeschiedenis; de film die op deze dag geschoten wordt geldt als een van de eerste in Nederland. Er waren al eerder films gemaakt, maar de meesten zijn inmiddels verloren gegaan.
Na tien dagen was de film klaar om aan het publiek getoond te worden. Dit gebeurde onder andere in theater Carré in Amsterdam, maar de film reisde uiteindelijk het hele land door. De film werd gefilmd en vertoond met het Biograaf-systeem, een Amerikaanse uitvinding uit 1896, de belangrijkste tegenhanger van de Franse Cinématograaf.


De befaamde biograph / mutograph

De inhuldigingsbeelden bleven lange tijd populair onder het publiek. Voor velen was het waarschijnlijk de eerste keer dat ze een film zagen. De beeldregistratie van de kroning werd ook naar het buitenland geëxporteerd.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.