Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
Dit is er eentje uit de Pulpput! Fertile Ground Sweet Karma Bong of the Dead


Door E. Frog
01/09/2011

Mutant Girls Squad

Als er al iemand blij was met The Machine Girl dan was ik het wel. Eindelijk nog eens iets tussen de horde martelporno dat uniek stond te wezen. Grote kunst was het misschien niet, maar met zijn grote anime-invloeden, cartoonesk bloedvergieten en tongue-in-cheeckmentaliteit, voelde het aan als een ware verademing.MG bleef echter niet lang uniek. Al snel volgde er een, excusez moi le mot, tsunami aan titels waarvan ik nog steeds niet begrijp dat ze ooit het daglicht zagen. Bij iedere zulke titel dacht ik dat het einde van deze Aziatische splatters reeds in zicht was, maar voor elke Samurai Princess was er iets als Vampire Girl om te counteren. Toegegeven, dit genre is zeker niet weggelegd voor iedereen. Deze Japanse trash is bijzonder goor, duchtig seksueel getint en je moet al een behoorlijk puberaal gevoel voor humor bezitten om het geheel te kunnen appreciëren. Daarbij zijn het niet de meest talentvolle regisseurs die zich aan dit genre wagen, wordt er gewerkt met microbudgetten en zijn de hoofdacteurs voornamelijk badpakmodellen. Met in de hoofdrol steeds jonge vrouwen in een of ander fetisjkostuum en een “alles kan” attitude, lijken deze films dan ook erg op ver doorgedreven puberfantasieën, maar wie maalt er om als energie, enthousiasme en voorliefde voor old school splattercinema zo van het scherm spuit. Ach ja, de ene man zijn trash is de andere zijn Citizen Kane.

Tijdens een beneveld avondje uit kwamen Nishimura en Iguchi, zowat de grondleggers van het genre, op het idee om eens een filmpje te draaien opgebouwd uit drie segmenten, waarbij ieder een deel van de regie op zich nam. Tak Sakaguchi (acteur uit Death Trance en regisseur van Samurai Zombie) was toevallig ook van de (bras)partij en meteen akkoord om een bijdrage te leveren. Na schoolmeisjes met machinegeweerimplantaten, transformerende geisha’s en Frankenchicks viel hun oog op mutanten. 

Laten we voor de verandering eens beginnen met het einde. Meestal is het laatste halfuur het zwakke punt bij deze films (wegens totaal overbodig) en dat is hier niet anders. Deel 3 wordt gebracht door Nishimura, en na Tokyo Gore Police en het recente Helldriver is het wel duidelijk dat zijn talent eerder ligt bij effectenwerk dan bij regie. Door een duchtig gebrek aan tempo en fantasie eindigt de film dan ook met een sisser. Zonde, want deel 2 door Iguchi en Sakaguchi’s opener behoren tot het leukste dat het genre tot nu toe heeft voortgebracht.

Deel 1 heeft een rotvaart, bevat lekker veel politiek incorrecte grappen en is eigenlijk één lange en best goed geschoten knokpartij. Als hoogtepunt is er de wel heel bijzondere coming out van de ouders van het hoofdpersonage (and you thought your parents were weird!). Deel 2 is beslist langzamer maar geeft het geheel wat structuur en laat ons kennis maken met een tot nu toe ongeziene freakshow aan personages. De kwajongens van de Japanse splatter laten hun verknipte magie los op professor Xaviers team van mutanten en transformeren ze in een terroristisch zootje ongeregeld met de meest idiote krachten. Samoeraizwaard tieten, reetkettingzagen en meer van dat lekkers. Ook de prof zelf gaat niet vrijuit; hij is veranderd in een travestiet met een zeer ongewoon en uit de kluiten gewassen erectieprobleem. Kortom, je moet het eens gezien hebben.

Zoals reeds vermeld duurt de film weer iets te lang en begint de déjà vu hier en daar wel zwaar te wegen. Als je geen fan bent van het genre zal Mutant Girls Squad je dus zéker niet naar de gestoorde “dark side” van Iguchi en Co lokken. Maar de film bevat weer genoeg idiote grappen en originele Nishimura-creaties om zijn doelpubliek meer dan tevreden te stellen. 


DVD

18/04/2011

Filmfreak Distributie

16:9

DD 2.0

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.