Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

23/12/2003

National Lampoon's Christmas Vacation 2: Cousin Eddie's Island Adventure

Eddie Johnson is weer terug als neef van de familie Griswold. Dit keer heeft hij zijn trailer verruild voor een onderkomen bij familie die op vakantie is. Hij heeft inmiddels een baan als proefkonijn bij een kerncentrale en dit is niet geheel zonder gevolgen. Eddie valt niet bepaald in de smaak bij de baas en die besluit hem, net voor kerst, te ontslaan.

Zijn familie is teleurgesteld in hem en hij geeft niet zomaar op. Eddie praat met zijn baas maar die blijft bij zijn besluit en biedt hem als goedmakertje een reis aan naar een tropisch oord. Dit slaat hij natuurlijk niet af en hij ziet het wel zitten om kerst te vieren onder het genot van cocktails en mooie vrouwen.

Randy Quaid is weer terug als de hilarische Eddie uit de voorgaande delen van National Lampoon's Vacation. Ook zijn vrouw Catherine (een rol van Miriam Flynn) is teruggekeerd. Je zou toch denken dat een film met Eddie alleen een geweldig resultaat zou kunnen opleveren als Amerikaanse tegenhanger van de Flodders. Boy oh boy - wat heb ik me vergist. Als eerste is de afwezigheid van Chevy Chase als Clark Griswold een groot gemis. De enige uit de eerste film die wél kwam opdagen voor dit deel was Dana Barron. Zij is de enige echte Audrey Griswold uit het eerste Vacation-deel. Dus dat maakt wel iets goed. Het script daarentegen is te flauw voor woorden. De grappen - veelal seksueel getinte, puberale verwijzingen - worden eindeloos herhaald en de rest van de humor komt wat betreft het niveau niet veel hoger dan een gemiddeld deel uit de uitgemolken Police Academy-reeks. De zoon van Eddie is ronduit irritant en speelt zijn rol met weinig charme. Randy Quaid probeert er het beste van te maken en doet zichtbaar zijn best maar het mag allemaal niet baten. 

Wat ik erg vreemd vind is waarom ze hier een kerstfilm van hebben gemaakt. De eerste 15 minuten spelen zich af in een ondergesneeuwd Amerikaans dorpje maar de rest van de film zijn de kerstwensen van de acteurs het enige wat je aan kerstfeeling meekrijgt. Dit is een film die je op een zomerse zondagmiddag beter op kunt zetten dan met opa en oma op kerstavond. Ach ja, er zijn ongetwijfeld mensen die hierom kunnen lachen (tenslotten trekken comedies als Sam Sam ook nog genoeg kijkers) maar dit soort onderbroekenlol is niet aan mij besteed.

De dvd
Het beeld van deze vrij recente film is prima in orde, zoals je mag verwachten van een productie uit 2003. Weinig vuil en een anamorfisch beeldformaat zorgen voor een prettige kijkervaring. Het geluid is jammer genoeg niet in 5.1. We moeten het doen met een Dolby Digital 2.0-track die niet bijzonder is maar prima en voldoet voor het soort film. Dit komt waarschijnlijk omdat de film voor tv bedoeld is.

De extra's op de DVD zijn matig maar wel een redelijke toevoeging op de DVD. Beter als niets zijn de twee trailers van eerder in Nederland uitgebrachte films uit de National Lampoon's Vacation-reeks. Ook is er nog een korte making of die voor z'n lengte nog redelijk informatief is. De menu's zijn gewoon statisch zonder geluid.

Technisch is de DVD best in orde maar eerlijk is eerlijk, je moet toch wel van een behoorlijk flauw niveau van humor houden, wil je deze film leuk vinden. Zeker in deze tijd worden er nog maar weinig goede comedies gemaakt (terwijl ze het in de jaren '80 prima konden - kijk maar naar de vorige Vacation-films) en daar is deze film geen uitzondering op.DVD

23/12/2003

Warner Home Video

1.78:1 (16:9)

3

NL/EN/DE/FR/e.a