4 april 1960

4 april 1960

Neerlands eerste Oscar

Neerlands eerste Oscar
28/02/2008
n het Plantages Theatre in Hollywood is Bert Haanstra de eerste Nederlander die een Academy Award wint. Tijdens de 32e Oscar Night op 4 april 1960 valt zijn korte documentaire Glas in de prijzen. Het filmpje dat uitblinkt in het ritmische gebruik van montage en muziek toont de werkzaamheden in een glasfabriek. Het idee voor de short ontstond toen Haanstra in 1958 een voorlichtingsfilm maakte over de glasindustrie. In plaats van informatieve woorden werd de Oscar-winnende film echter alleen ondersteund door jazz-muziek.
Haanstra zou later nog twee keer genomineerd worden, maar dit was het enige beeldje dat hij mee naar huis mocht nemen. Hoewel "meenemen" een wat grote term is; de filmmaker was niet uitgenodigd voor de Oscar Night zelf. Door zijn zoontje, die het weer op de radio hoorde, werd Haanstra op de hoogte gebracht van zijn winst, zo vertelde hij in een interview.

Voor de Nederlandse film was dit het begin van een aardige Oscar-geschiedenis. Naast enkele korte documentaires en korte animatiefilms zouden "we" drie keer beloond worden met een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De Aanslag, Antonia en Karakter maakten de kleine Nederlandse filmindustrie weer even groot.
Plaats uw reactie

Michelle op 27/10/2015

I really aptepciare free, succinct, reliable data like this.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.