Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
28/11/2013

Oldboy

Regisseur Spike Lee (Malcolm X, Inside Man) laat met zijn nieuwe psychologische thriller Oldboy een keiharde wereld zien waar drank en manipulatie de boventoon voert. Dit is een remake van de in 2004 verschenen Koreaanse versie. Lee heeft een geheel eigen draai aan het verhaal gegeven. Acteur Josh Brolin (No Country For Old Man, Gangster Squad) speelt de hoofdrol en kruipt in de huid van de succesvolle en egoïstische marketing executive Joe Doucett. Naast Brolin schitteren acteurs als Sharlto Copley (Elysium), Samuel L. Jackson (Pulp Fiction) en Elizabeth Olsen (Kill Your Darlings) ook in deze film.
Het verhaal laat de wereld van marketing man Joe Doucett (Josh Brolin) zien. Deze succesvolle persoon weet met zijn vlotte babbel veel deals rond te krijgen. Helaas is hijzelf alcohol verslaafde en denkt hierdoor alleen aan zichzelf en kwets veel vrienden om zich heen. Op een regenachtige avond loopt de afspraak van Doucett niet helemaal zoals hij had gehoopt. Vervolgens dwaalt hij door de stad en komt op een gegeven moment een vreemde mysterieuze vrouw tegen. Later beland hij in een hotelkamer, dat geen hotelkamer is. Vanaf dat moment loopt zijn leven totaal anders.
 
Keiharde actie
Spike Lee is bekend van vele spannende thrillers die niet alleen keiharde actie laten zien, maar ook een goed verhaal hebben. Dit is ook het geval bij Oldboy. Waarbij je twee kanten ziet van een persoon, in dit geval die van Doucett. Hij is een welvarende man met een drankprobleem en weet niet zo goed hoe hij met zichzelf om moet gaan. Hij zegt graag hoe hij over iemand denkt en duikt snel met vrouwen het bed in. Hierdoor verwaarloosd hij zijn gezin.
 
De scènes die Josh Brolin speelt zodra hij alleen voor ruim twintig jaar op een kamer wordt gezet zijn het interessants. Hier zie je één individu die met zichzelf om moet gaan. Hij speelt dit sterk en laat de kijker verbazen over zijn acteerkwaliteit. Niet alleen Brolin weet de film voldoende gestalte te geven. Zijn tegenspelers Sharlto Copley en Elizabeth Olsen zorgen tevens voor sterke scènes. Acteur Copley verraste mij het meest. Zijn sluwe spel zorgt voor spannende scènes en laat je gissen naar zijn identiteit. Duister en mysterieus is hiervoor een goede karakteromschrijving.
 
Profileren
Actrice Elizabeth Olsen laat in deze film zien dat ze meer kan dan alleen maar in serieuze arthouse films acteren. Ze speelt nog niet zo lang in grote producties, maar weet dat haar acteerkwaliteiten wel degelijk goed zijn. Zij weet haar karakter sterk naar de voorgrond te zetten en evenwichtig te worden met Brolin. Spike Lee heeft een goede cast bij elkaar weten te zetten die hoge ogen gooien en dankzij Oldboy de kans krijgen om zich te profileren in de filmwereld.
 
Spike Lee heeft wederom bewezen dat hij niet weg te denken is in Hollywood. Zijn films zijn vaak rauw en duister. In deze film valt het op dat veel scènes in één camera beweging zijn gefilmd. En vaak op één of twee vaste punten. Geen ingewikkelde effecten, gewoon puur in beeld brengen wat er gebeurt. De dialogen zijn sterk en het verhaal verslapt geen moment. Het enige op te merken punt is of sommige scènes wel kloppen, want elke beweging die Doucett maakt wordt nauwkeurig gevolgd. Oldboy is een prima film die aansluit op het oeuvre van Spike Lee en mag je zeker niet missen als je een fan bent van zijn werk.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.