Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

02/12/2008

Oorlogswinter

Als we twee dingen over de Nederlandse cultuur kunnen vertellen, dan is het wel dat de moderne literatuurgeschiedenis overloopt van de oorlogsverhalen en dat “we” het qua films vooral goed doen in het jeugdgenre. Gooien we deze twee tradities bij elkaar, dan krijgen we een film die de gemiddelde oorlogsroman en de gemiddelde jeugdfilm ver overstijgt.



Michiel, zoon van de burgemeester van een klein dorp, raakt onverwachts actief bij de oorlog betrokken wanneer een vriend hem vraagt een brief te bezorgen. Niet veel later worden zowel de vriend als de geadresseerde vermoord door de Duitsers. Michiel besluit de brief te openen en zodoende wordt hij naar de schuilplaats geleid van Jack, een Engelse piloot die in de bossen is neergestort. Terwijl Michiels vader de neutraliteit van zijn post probeert te bewaken, ontfermt de jongen zich over de piloot die hij op een of andere wijze veilig de IJssel over moet helpen.

Een literaire klassieker als Jan Terlouws Oorlogswinter hoor je met de nodige passie en vakmanschap te verfilmen, anders krijg je a) een rotfilm, en b) hele generaties lezers over je heen. Bij regisseur Martin Koolhoven bleek de film in goede handen. Dat het met het verhaal wel snor zat, wisten we al sinds 1972, maar ook filmisch gezien is er helemaal niets mis. De besneeuwde sets op de Veluwe, het fletse kleurenpallet, de acteurs; alles is dik in orde. En vergeten we ook het briljante improvisatie-Engels van Michiel niet.

Maar Oorlogswinter is meer de een kwalitatieve oorlogsfilm; het is ook een jongensavontuur. De achtervolgingsscènes – met paard én koets – door het bos doen soms zelfs Indiana Jones-achtig aan. Sterker nog, de hele opbouw doet soms een beetje “des Spielbergs aan, en dat is zeker een compliment voor een avonturenfilm als deze. De opening met het neerstortende vliegtuig; de spanningsopbouw wanneer Michiel en de Engelse Jack door Duitsers geholpen worden als een wiel van hun koets loopt: alles klopt en werkt op een manier waar veel gelikte internationale producties nog iets van kunnen leren.

Ik zeg avonturenfilm, maar uiteraard heeft dit alles een serieuze ondertoon; een ondertoon die koolhoven met al zijn mooie scènes gelukkig niet uit het oog verloren is. Michiels vader wordt opgepakt, de jongen leert de grens tussen goed en kwaad aftasten, en uiteindelijk maakt de oorlog hem volwassen. De scène waarop zijn vader hem leert scheren, net voordat hij wordt opgepakt, is uiteraard oversymbolisch, maar desalniettemin goed op zijn plek in het geheel.

Oorlogswinter is een grootse verfilming van een klassiek verhaal, maar tegelijkertijd een film die zijn eigen nuchterheid en nederigheid niet vergeet. Koolhoven gaat nergens over the top en buit het serieuze onderwerp niet uit. Dat er net zoveel 60+-ers als jongeren in de zaal zaten tijdens de film, geeft wel aan dat we hier met een topfilm te maken hebben.



Arnoud Goos op 24/12/2008

I'm not even supposed to be here today.
ik ben het helemaal met je eens dat dit een erg sterke film is,, hoe hebben ze dat gedaan met die sneeuw trouwens,,weet iemand dat? want het zag er allemaal schitterend uit... het enige waar ik me wel af en toe aan irriteerde was de net iets te vet aangezette muziek..op sommige momenten in de film vond ik het zelfs zo dat de muziek in de scene ging overheersen..
marnix op 30/12/2008

Does your dog bite?
Het was een product van de natuur (iets met wolken die heel erg zijn afgekoeld etc.). Kortom echte sneeuw, gezien de film deels is opgenomen in Litouwen.
Christian op 22/07/2009

Erg mooie film (al vond ik zwartboek iets spannender). Maar die had dan weer flinke miscasting in wat bijrollen wat Oorlogswinter totaal niet heeft. Ik heb het boek destijds nooit gelezen (tijdens basisschool was het enkel Paul van Loon en Roald Dahl daarna Stephen King). Wat hierin het voordeel is, is dat ik geheel zonder verwachtingen heb zitten kijken. Niet wetende hoe het verhaal gaat, blijft toch de mooiste manier van film beleven. Ik ben blij dat Koolhoven gekozen heeft voor vrijwel alleen onbekende acteurs. De landschappen waren schitterend, de muziek ook maar soms (zoals Arnoud al zei) teveel aangedikt. Wat mij betreft heeft hij weer een mooi stukje filmgeschiedenis toegevoegd aan de Nederlandse cinema.



* * * * / * * * * *