Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
31/03/2020

Parasite

De Zuid-Koreaanse film Parasite van regisseur Bong Joon-Ho gooide dit jaar hoge ogen tijdens de Oscaruitreiking. Het won maar liefst vier Oscars, waaronder Beste Film en Beste Regie. En dat voor een buitenlandse film. Het was dan ook wel dik verdient. Parasiteis namelijk een bizarre verhaal waarin het arme gezin, de familie Kim thuis zitten in een kelder van appartementen gebouw. Ze hebben geen werk en hopen dat het tij zal keren. Als een goede vriend van Ki Woo (Woo-Sik Choi) aan hem vraagt om bij een rijk gezin, de dochter Engelse les wilt geven kan hij dit niet weigeren.
Alleen als Ki Woo daar eenmaal geweest is bedenkt hij een plan waardoor straks het hele gezin bij deze rijke lui kan komen werken. Zonder dat zij het in de gaten zullen hebben. Zijn zus Yeon Kyo (Yeo-jeong Jo), moeder Dong Ik (Sun-kyun Lee) en vader Ki Teak (Kang-ho Song) zullen allemaal hun intrede doen bij de familie Park. Alleen als ze op een dag een bijzondere ontdekking doen, zullen ze hun uiterste best moeten doen om hun geheimen niet te openbaren voor de Park familie. 
 
Introductie
Het verhaal begint rustig, je ziet een familie wonen in een souterrain onder een appartementencomplex. Ze hebben op dat moment even geen wifi en dat vinden ze niet fijn. Alle vier zijn ze werkloos en wachten op het juiste moment om werk te gaan zoeken. Yeah! Ze mogen pizzadozen vouwen, het brengt niet veel op, maar het is tenminste iets. Deze introductie van de hoofdpersonages laat de kijker direct zien met wie we te maken hebben en waar ze wonen. Zo is het vaak met films uit deze landen. Je ziet veelal de arme bewoners die niet veel hebben recht tegenover de rijke lui staan. Alleen in deze film wordt dit thema op een originele manier vertelt.
 
De hoofdrolspelers brengen hun personages goed tot leven en geven ze voldoende bagage. Het wordt overtuigend gespeeld. Het echte leven wordt hier vertelt. Met een interessante twist. De gehele cast speelt erg goed. Niet alleen de volwassen acteurs als Kng-ho Song en Sun-kyun Lee, maar de jonge cast spelen erg sterk en overtuigend. Woo-Sik Choi en Yeo-jeong Jo hebben veel charisma om hun rol naar hun hand te zetten. Je ziet twee acteurs aan het werk die beiden veel energie en daadkracht in de personage stoppen. De twee maken zowel samen als individueel interessante scenes.
 
Achtbaan
Als kijker wordt je echt in het verhaal gezogen en kom je terecht in een achtbaan die je langzaam meeneemt. Eenmaal boven laat hij je los en in een sneltreinvaart gebeuren er dingen die je niet verwacht. De makers hebben op een inventieve manier een nieuw genre bedacht, waarbij drama, suspense en thriller elkaar ontmoeten. Daarnaast is het erg mooi gemaakt. Een stoere woning met geheimen als decor en fraai camerawerk geven het verhaal een de juiste sfeer. Zet daar nog een wat dromerige en dynamische soundtrack onder en het is compleet.
 
Parasite is een verdiende Oscarwinnaar van dit jaar, dat niet alleen het sterke contrast van arm en rijk in Korea goed op de kaart zet. Waar hopelijk de politiek aldaar wat aan kan doen. En zet de deur voor buitenlandse films open in Hollywood, waardoor minder bekende filmmakers een podium krijgen. Naast de film bevat de Blu-ray helaas geen extra’s.


Blu-ray

12/03/2020

September Film

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Koreaans

Nederlands, Frans, Engels

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.