Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
19/04/2020

Penoza: The Final Chapter

Voor de laatste keer zullen we er nog even goed voor zitten. De makers van Penoza hebben namelijk een slotstuk gemaakt in de vorm van een misdaadspeelfilm. Het is twee jaar nadat Carmen van Walraven, de ‘zwarte weduwe’, verdween en als dood werd beschouwd. Alleen was dat niet echt zo. Al die tijd heeft ze ondergedoken gezeten in Canada. Daar werkt ze in de bediening van een wegrestaurant. Wanneer haar collega wordt mishandeld door haar ex-man is de maat vol. Ze laat weer zien wie ze is en slaat er op los. Dit blijft niet ongemerkt. Via televisiebeelden ziet de hele wereld dat Carmen nog leeft. 
Vanaf nu zal ze in Nederland te recht worden gesteld. Dit wordt nog eens wat ingewikkelder als een Mexicaans-drugskartel het ook op haar heeft gemunt. Vanaf nu zal de familie van Walraven het heft in eigen handen moeten nemen om te kunnen ontsnappen van deze gangsters en hun moeder bevrijden. Dit levert een spannend misdaadverhaal op met vele oude bekende en nieuwe gezichten.
 
Mexico
Waar de tv-serie geëindigd was, gaat dit verhaal door. Met daarbij internationale beelden uit Mexico en Canada, wat ervoor zorgt dat het verhaal net iets sterker maakt dan de serie. Althans dat is de bedoeling. Ook al ziet het er allemaal vlot en gelikt uit. Het mist toch nog iets. De dialogen zijn net als in de serie, tamelijk vlak en hebben weinig diepgang. De shots zien er netjes uit en de soundtrack sluit goed aan op de scenes.
 
Het is de cast die het verhaal wat sterker maakt. Waarbij Monic Hendrickx nog eenmaal in de huid van Carmen kruipt. Dit moet wel heerlijk geweest zijn voor haar. Zij ademt Carmen, de meedogenloze vrouw die met volle overgave deze rol speelt. Weer even de maffiamama spelen samen met de jonge cast die we als kijker hebben zien opgroeien in deze reeks. 
 
Gangster
Raymond Thiry blijft nog steeds wel de beste van het stel. Zijn voorkomen als Luther is gewoon sterk. Een stoere gangster die alles wel even oplost en zich niet uit het lood laat slaan. Hij staat er gewoon. Geeft een bepaalde draai aan de dialogen en laat zijn personage niet in zijn hemt staan. Overtuigend en realistisch. Niels Gomperts, Sigrid ten Napel en Stijn Taverne laten zich van hun beste kant zien. Ze vullen elkaar goed aan, maar spelen soms ook wel een beetje vlakjes. 
 
De Mexicaanse cast speelt vel en scherp. Ook hier mist nog wel een beetje diepgang. Al met al heeft Diederik van Rooijen een waardig eind afgeleverd, die hij tevens heeft geschreven. Dit laatste Penoza-deel heeft goede en minder goede kanten, maar in de grote lijn is het een vermakelijke film. Alleen is het wel de vraag of dit nu echt in de bioscoop moest komen, want op de televisie komt het net iets beter uit de verf. De diehard fans zullen zich in ieder geval geen moment vervelen. Naast de film bevat de Bly-ray geen extra’s.


Blu-ray

27/03/2020

Dutch FilmWorks

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 7.1, Nederlands, Engels

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.