Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
14/04/2020

Richard Jewell

In 1996 is er tijdens de Olympische Spelen in Atlanta, Georgia, een aanslag gepleegd. Iemand heeft een bom geplaatst in het Centennial Park, die ontdekt werd door beveiliger Richard Jewell. Door zijn ingreep werden vele levens gespaard, hij werd gezien als held. Helaas was dat van korte duur, want de FBI was op de zaak gezet en Richard werd als eerste verdachte aangewezen. Zijn leven wordt vanaf dat moment totaal anders en de wereld zal nooit meer het zelfde zijn. Regisseur Clint Eastwood heeft dit verhaal verfilmd en op een zeer goede wijze vertelt.
Als kijker zien we hoe een individu ondanks door zijn goede bedoeling en werk, door de overheid aan de schandpaal wordt genageld. Hierdoor wordt Richard (Paul Walter Hauser) in het kwade daglicht geplaatst. FBI-agent Tom Shaw (Jon Hamm) die ook aanwezig was tijdens de aanslag heeft zijn zinnen gezet op Richard, hij heeft het gedaan. Dat wordt nog even aangedikt door de pers. 
 
Gezuiverd
Zijn moeder Bobi (Kathy Bates) vind dit erg vervelend en ziet het leven van haarzelf en haar zoon de afgrond in storten. Gelukkig heeft Richard gewerkt in een advocatenkantoor en kent daar Watson Bryant (Sam Rockwell) die hem graag wil bijstaan in deze zaak. Zal dit tot een goed eind kunnen komen en zijn naam gezuiverd worden?
 
Clint Eastwood heeft aan de hand van het boek The Suspectvan schrijvers Kent Alexander en Kevin Salwen en op het artikel American Nightmare: The Ballad of Richard Jewellvan schrijfster Marie Brenner, deze biografie kunnen maken. Hij heeft op een mooie en realistische manier dit weten over te brengen op de kijker. En met een sterke cast aan zijn zijde, die het spel erg goed spelen. Met name Paul Walter Hauser die de hoofdrol van Richard speelt, wordt op fantastische wijze gebracht door Hauser. 
 
Serieus
Hij brengt de dialogen sterk over en laat zien dat zowel de emotie als lichaamstaal de personage stevig neer zet. De scenes die hij samen met Kathy Bates heeft zijn geweldig. Maar ook het spel van Sam Rockwell is verbluffend. Even geen onzin rollen, maar even iets serieus. Een rol die bij hem past en hem de vrijheid geeft om het hem eigen te maken en af en toe een leuke grap.
 
Het verhaal wordt goed opgebouwd. De sfeer is perfect neergezet en de soundtrack van trompettist en arrangeur Arturo Sandoval maakt de film af. Je leeft steeds meer mee met de hoofdpersoon. En laat je ook wel even goed nadenken of door de manipulatie van de FBI hij het tocht wel heeft gedaan, of niet. Tot het laatste moment blijft het spannend. Eastwood heeft wederom weer een goede film afgeleverd die deze keer eens de andere kant van de FBI laat zien. 
 
En hoe de overheid hun burgers behandeld. Hopelijk zorgt deze film ervoor dat de mens ook goed is en niet alleen door de pers of andere kanalen wordt afgeschilderd of negatief over gesproken wordt. Behoud je eigen mening en oordeel pas als je er echt van overtuigd bent dat iets is zoals het is. 
 
Door het coronatijdperk zijn de bioscopen al enige tijd gesloten en is Richard Jewell nu al te zien via Video On Demand bij Pathé Thuis. Zoek hem op en bekijk het! Het zal je gedachte even op iets anders zetten. Veel kijkplezier.


DVD

13/04/2020

Warner Home Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 2.1 Engels

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.