Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
17/02/2020

Roxane

De Franse film Roxane geeft een prachtig beeld weer van boer Raymond (Guillaume de Tonquedec) die vrije uitloopkippen heeft en biologische eieren verkoopt in Bretagne. Alleen als de coöperatie waar hij en nog meer boeren bij aangesloten en op een dag te horen krijgt dat het contract niet meer wordt verlengd. Komt zijn boerderij op de tocht te staan. Zijn trouwe kip Roxane zal hem er doorheen sleuren om op een of andere manier de boerderij van de ondergang te redden.
Raymond heeft zo zijn eigen werkwijze en begint de dag op de boerderij met het voorlezen van de kippen met het verhaal Cyrano. Nu hij weet dat zijn werk misschien wel zal verdwijnen gaat hij er niet bij neerzitten. Hij wordt door zijn tante Simone (Liliane Rovere) erop geattendeerd dat het maken van online filmpjes best zou kunnen helpen. Dit is voor Raymond een totaal onbekend terrein, maar hij gaat de gok wagen. Hij maakt een youtube-filmpje en hoopt hiermee viraal te gaan. Zal het hem lukken om de boerderij draaiende te houden? Zijn vrouw Anne-Marie (Lea Drucker) vind het allemaal maar onzin en ziet het bedrijf eerder in de verkoop gaan.
 
Strijd
Regisseuse Melanie Auffret heeft met Roxane een zeer geslaagde feelgoodfilm gemaakt met een actueel thema. De strijd tussen de megaproducent van kippeneieren en de kleinere biologische boer die met veel liefde zijn product verkoopt. Bedienen elk een andere markt, maar als daardoor de kleinere boer sneller zijn bedrijf kan kwijtraken, dan is dat natuurlijk niet eerlijk. Auffret heeft dit probleem op een leuke en speelse manier inbeeld gebracht. En zelfs de kip Roxane een hoofdrolgegeven. Dat speelt ze ook erg goed. 
 
Deze kip is echt goed getraind en reageert op de dingen die Guillaume tegen haar zegt of met haar doet. Ze is zelfs bijrijder in de auto. En het wordt nog leuker als hij voorleest aan alle kippen van het bedrijf. Dat ook nog een mooi beeld op levert. De overige cast speelt erg goed. Er is veel chemie tussen de hoofdpersonen en de tegenspelers. Vanaf het begin tot het eind blijft het boeien. Degene die naast acteur Guillaume hoge ogen gooit is actrice Kate Duchene die met een heerlijk Engels-Frans accent zich staande houdt tussen de Fransen. 
 
Ze heeft wel wat van de bekende Hyacinth Bucket, een deftige dame die geniet van het drinken van thee en andere belachelijk maakt. Maar eigenlijk medelijden met zichzelf heeft en het fijn vind om andere te helpen. Zij speelt mooie scenes met Guillaume, met een lach en een traan. De sfeer die wordt neergezet is perfect. Je ziet het echte Frankrijk, het warme en zonnige land. En de muziek geeft elke scene voldoende diepgang. Met een aanstekelijk en vrolijk muziekthema. Roxane zorgt voor een heerlijke filmavond in deze stormachtige tijd. Waarbij zelfs de zon nog even om de hoek komt kijken in je woonkamer. Naast de film bevat de DVD als enige extra de trailer van de film.


DVD

18/02/2020

Just Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Frans

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.