Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
Dit is er eentje uit de Pulpput! Fertile Ground Sweet Karma Bong of the Dead07/02/2012

Savage Streets

Jaren tachtig, jaren tachtiger, jaren tachtigst

Linda Blair bereikte in 1973 wereldfaam met haar rol als Regan MacNeil, een door de duivel bezeten meisje in The Exorcist. Toen Linda wat ouder werd, bleven haar rollen wat beperkt en speelde ze geregeld in exploitatiefilms zoals Chained Heat (1983) en Savage Streets (1984). Ze heeft niet de droomcarrière doorlopen die na haar rol als Regan ogenschijnlijk in het verschiet lag. Voor de genrefan een klein geluk want Linda Blair geeft zich volledig, en letterlijk, bloot in bovengenoemde genrefilms en zorgt met haar energieke optreden voor enkele memooohrabele rollen.In Savage Streets speelt Blair de rol van Brenda, een leidster van een meidenbende die haar uiterste best doet zo stoer mogelijk over te komen. Dat lukt slechts ten dele want onder haar monsterlijke kapsel schuilt een olijk gezicht dat ondanks de schuttingtaal niet kan ontsnappen aan haar vriendelijke gelaatstrekken. Als de groep paraderend over straat in contact komt met een groepje tuig (the Scars) met als leider Jake (een heerlijk schmierende Robert Dryer), die met hun auto bijna het engelachtige en bovendien doofstomme kleine zusje van Brenda aanrijden, besluiten ze later op de avond de auto van de jongens te stelen en te bevuilen met afval. Dat is vragen om moeilijkheden en het doofstomme zusje wordt later als wraak door de groep verkracht en het ziekenhuis ingeslagen. Brenda zint op wraak, trekt een spandex jumpsuit aan en gaat Death Wish-style met een kruisboog en berenklemmen achter het tuig aan.

Voordat het zover is, neemt de film rustig de tijd om de verschillende karakters te introduceren binnen een highschool die variëren van de meeloper tot de cheerleader. Het zal geen enkele kijker ontgaan in welk tijdperk de film zich afspeelt: de jaren ’80. Het in neon overgoten Los Angeles vormt de achtergrond waar de, bijna naar stripfiguren neigende karakters, in rondlopen. De ontplofte kapsels, de beenwarmers, de punkkleding en de met synthesizer gevulde soundtrack creëren samen wellicht de meest ultieme jaren ’80-film. Voordat het wraakgedeelte begint - dat pas tijdens de laatste twintig minuten van de film in gang wordt gezet - wordt elke register opengetrokken om zoveel mogelijk sleaze in de blender te gooien.

Als Brenda in een catfight terecht komt, is dat in een gemeenschappelijke meidendouche en glijdt de camera langzaam over elk naakt lichaam dat vastgelegd kan worden. In een andere scène wordt Brenda in bad gefilmd wat meteen de meest onnodige scène oplevert en het is slechts een schaamteloos excuus om borsten te tonen. Seks en geweld gaan hand in hand in deze volbloed exploitatiefilm en juist door deze ingrediënten is de status “guilty pleasure” voor vele genrefans ruimschoots verdiend. Savage Streets dompelt zich schaamteloos onder in een orgie van politiek incorrecte situaties en dito dialogen. De minpunten opnoemen heeft bij een film als deze weinig zin omdat juist dat ongepolijste en absurde bijdraagt aan het kijkplezier. Zeker niet de bloederigste wraakfilm maar het gebrek aan gore en spanning wordt ruimschoots gecompenseerd door een doordrenkte jaren ’80 sfeer en schaamteloze uitbuiting van vrouwelijk naakt.

De schijf
Het Britse dvd-label Arrow staat bekend om zijn verzorgde uitgaves van cultfilms en ook deze uncut versie van Savage Streets heeft een ruime hoeveelheid aan extra’s toebedeeld gekregen. De dvd bevat maar liefst drie (!!) audiocommentaren; één met regisseur Danny Steinman, één met producer John Strong en acteurs Robert Dryer Johnny Venocour en tenslotte een track met cameraman Stephen Posey en acteurs Robert Dryer en Sal Landi.

Vervolgens staan er vijf interviews op met Linda Blair, Linnea Quigley (de actrice die het doofstomme zusje van Brenda speelt), acteurs Johnny Venocour en Robert Dryer en producer John Strong. Een trailer rond het geheel af (niet kijken voor de film, bevat spoilers) en de dvd bevat een boekwerkje en poster. De hoes is dubbelzijdig en beide zijdes kun je, afhankelijk van je voorkeur, als voorkant gebruiken. Alles wat er te zeggen valt over de productie van Savage Streets wordt behandeld en genrefans kunnen zich geen completere uitgave wensen. 


DVD

20/06/2011

Arrow Film

1.85:1 Anamorphic

Mono 2.0 Engels

Geen

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.