7 maart 1988

7 maart 1988

Schrijvers verlammen productie

Schrijvers verlammen productie
12/11/2008
a vastgelopen onderhandelingen met film- en tv-producenten leggen op 7 maart 1988 de scriptschrijvers in de VS het werk neer. Ongeveer negenduizend van de 9600 leden van de Writers Guild of America beginnen daarmee aan de langste staking van schrijvers ooit. De overige zeshonderd leden mogen hun werk voortzetten omdat ze voor nieuwsprogramma’s schrijven.

De staking zou bijna tweeëntwintig weken duren, tot 7 augustus van dat jaar. Het belangrijkste strijdpunt was de vergoeding die de schrijvers kregen voor herhaalde uitzendingen van hun werk en voor de verkoop aan het buitenland. Ook wilden ze meer artistieke vrijheid.

Hoewel de staking grotendeels plaatsvond in de lente – een rustige periode voor de tv-producenten – kwamen veel programma’s in de problemen. Zo werden soaps plots geschreven door onervaren schrijvers en een populaire serie als Star Trek: The Next Generation greep zelfs naar het allerlaatste middel: een compilatieaflevering. Aangezien de Amerikaanse cable-networks minder origineel werk brachten dan hun niet-cable concurrenten en ze dus minder last hadden van de staking, zou in deze periode de enorme verschuiving van het publiek naar de kabel zijn begonnen.

In de filmwereld bleef het effect van de staking beperkter, hoewel de laatste drafts van een film als Batman niet meer door de aanvankelijke schrijver zijn geschreven.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.