Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

21/09/2011

Shark Night 3D

Meuk in het water

Jaws. Het is niet alleen een belangrijk moment in de filmgeschiedenis vanwege de doorbraak van Hollywood-godheid Steven Spielberg of vanwege de toen unieke verspreidingsaanpak die leidde tot de term blockbuster, er zijn ook nare kanten aan het verhaal. Niet dat Jaws daar iets aan kan doen, maar sinds die klassieker is het wereldwijde filmpubliek overspoeld met slechte dan wel rampzalige watermonsterfilms en in het bijzonder de haai. De vervolgen van Jaws gaan van matig doch acceptabel - het tweede deel - tot ronduit schokkend slecht met het curieuze Jaws: the Revenge. Variaties hielden ook niet over zoals bleek met het belachelijke Deep Blue Sea. Nu is daar Shark Night 3D en wederom is het huilen met de pet op.
Waarom wordt er niet eens iets nieuws verzonnen? Ook nu weer wordt een jong groepje mooie mensen één voor één naar de slachtbank gestuurd. De twist hier is dat de vis in zoet water terecht komt, om precies te zijn in de Amerikaanse bayou. Ik zal niks verklappen maar de plot is zo totaal van de pot gerukt dat je je er ook niet druk om kan maken, zo slecht is het verzonnen en uitgewerkt. De film is niet spannend of eng, maar erg routineus van opzet. Oké, in Spielbergs gouden standaard kwam het beest ook pas na ruim een uur in beeld maar daarvoor had je echte spanning en aandacht voor interessante personages. Niets van dit alles hier.

Naar goed gebruik zijn de acteerprestaties van een bedenkelijk niveau met dialogen waar de honden geen brood van lusten. Uiteraard worden de meest domme beslissingen genomen om het voor de haai wat makkelijker te maken. Het meest zure aspect van Shark Night 3D is dat de film in de Verenigde Staten in de markt is gebracht als PG-13 - vreemd genoeg in Nederland als 16 jaar en ouder - wat betekent dat er geen gorigheid te beleven valt, net als niet-functioneel naakt. Niet dat de film dan beter zou zijn geweest, maar het is een aspect dat een beetje bij het sleazy subgenre hoort. Nu is de film net te eng voor jongeren en te slap voor diegenen die een echte horrorfilm verwachten.

En dan het 3D-effect. Ik heb het al vaak gezegd en zal dit vrees ik blijven doen, maar ook hier faalt het volledig. Wanneer komen de mensen in Hollywood er eindelijk achter dat 3D een overbodige luxe is, zeker in dit soort films? Rondslingerende wrakken, een naderende haai; het heeft geen extra functie of opwinding behalve dat je extra moet betalen aan de kassa. Nee, Shark Night 3D is een gedrocht eersteklas en een van de slechtste films van 2011.


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.