Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
Dit is er eentje uit de Pulpput! Fertile Ground Sweet Karma Bong of the Dead


08/11/2010

Smoke and Flesh

Gebakken lucht

De tekst op de dvd-hoes is veelbelovend en claimt dat we te maken hebben met “The most bizarre bad-acid trip in film history”. Nu ben ik altijd sceptisch over films die denken dat ze zich moeten bewijzen door slogans op de verpakking, maar Smoke and Flesh slaat alles. De hele film – met zeventig minuten redelijk handzaam – heeft ongeveer net zo veel plot als de genoemde tagline.Ergens eind jaren ’60 geeft een gozer genaamd Turk een feestje voor zijn vrienden. Er wordt gedanst, geblowd en er friemelen wat naakte lichamen tegen elkaar. In de staart van de festiviteiten komt er nog een motorbende langs die narigheid lijkt te gaan veroorzaken, totdat Turk lsd in de wijn van één van hen gooit. The End.

Zeventig minuten uitgelegd in drie zinnen, onverkort. Dat betekent inderdaad dat het een behoorlijke verspilling van je tijd is om deze film uit te zitten. Tenzij je natuurlijk houdt van minuten durende shots van een rondgaande joint, een man op een motorfiets of een speelgoedautootjesrace. Voeg aan dit gebrek aan inhoud nog een behoorlijk slecht geluidsspoor toe en je hebt een totaal overbodige dvd.

Smoke and Flesh  is als onderdeel van “The American Grindhouse Collection” weer uit de archieven getrokken en op een schijfje geplempt. Zoals met vele exploitatie-films uit de jaren zestig heeft ook deze de tand des tijds niet doorstaan. Een klein cultpubliek is er ongetwijfeld wel  voor te vinden, maar ook binnen die wereld zullen alleen de echte verzamelaars geintereseerd zijn in de titel. Zoals het gezegde gaat: “if you remember the sixties, you weren’t there”. Dat geldt ook voor deze film. Het is niet iets om veertig jaar na dato nog over te praten; een rerelease kan hooguit afbreuk doen aan de cultstatus die de film ooit had.

Extra’s
Maarrr, er is hoop voor deze release van Filmfreaks. Jawel, het is de eerste dvd waarbij de trailersectie een toegevoegde waarde heeft. Sterker nog, het extra materiaal is leuker dan de film zelf. Naast de eigen trailer, staan er nog veertien reclamefilmpjes op, verdeeld over twee categoriën: de “American Grindhouse trailershow” en de “drug drenched trailershow”. Beide overzichten bevatten meer exploitatiespul. Het voordeel is dat de trailers maar een minuut per stuk duren, waardoor de lol van de films makkelijker in te zien is.

Ten slotte staat er nog een veertig minuten durende featurette op de dvd, getiteld “Aphrodesiac! The sexual secret of marijuana”. Hoe serieus dit filmpje uit 1971 ooit bedoeld is, wordt niet geheel duidelijk, maar het heeft de vorm van een voorlichtingsfilm over softdrugs en het effect ervan op het sexleven. Hoewel hier en daar wellicht nog een beetje informatief, is dit vooral een leuk tijdsdocument. In ieder geval is ook dit stukje van de dvd leuker dan Smoke and Flesh zelf; misschien zelfs de enige reden om deze uitgave toch eens voorzichtig te proberen.


DVD

Filmfreak Distributie

4:3

Engels 2.0

Nederlands