Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

12/06/2012

Stanley Kubrick: The Exhibition

Stanley Kubrick: The Exhibition
21 juni 2012 t/m
Op de dag dat de zomer begint strijkt de tentoonstelling Stanley Kubrick: The Exhibition neer in het filminstituut EYE. Vanaf 2004 (vijf jaar na Kubricks dood) is de tentoonstellingvanaf oorspronkelijke standplaats Frankfurt onder meer naar Parijs, Gent en Melbourne gereisd. En nu dus naar Amsterdam, waar de tentoonstelling te zien zal zijn van 21 juni t/m 9 september.

Stanley Kubrick: The Exhibition

De tentoonstelling is de grootste die ooit is gemaakt over Stanley Kubrick. Veel oorspronkelijk rekwisieten, kostuums, schaalmodellen (onder meer van de War Room uit Dr. Strangelove) en scripts (inclusief vroege versies met handgeschreven notities van Kubrick) zijn er te bewonderen. Verder is er in de tentoonstelling ruimte voor de films die Kubrick niet maakte. A.I., het project dat hij overdroeg aan Steven Spielberg, maar ook zijn nooit tot productie gekomen films over Napoleon en de Holocaust.

Parallel aan de tentoonstelling wijdt EYE ook nog een retrospectief aan de regisseur. Al zijn films, van Killer’s Kiss uit 1955 tot Eyes Wide Shut uit 1999, zullen worden vertoond. Misschien nog wel het meest indrukwekkend is dat tussen die twaalf titels, buiten Killer’s Kiss misschien, eigenlijk geen echt onbekende films zitten. Ook nu, dertien jaar na zijn overlijden, is er geen andere conclusie mogelijk dan dat Kubrick een onvoorstelbaar imposant oeuvre heeft achtergelaten. Een oeuvre dat zowel grote bewondering als diepe controverse heeft afgedwongen en opgeroepen. Als de Stanley Kubrick: The Exhibition daaraan enigszins recht weet te doen, belooft het een fantastische zomer te worden in EYE.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.