Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
01/03/2022

Stillwater

In het Amerikaanse stadje Stillwater in Oklahoma woont Bill Baker (Matt Damon), een harde Amerikaanse werker die na het sluiten van een olieraffinaderij aan het werk is in de bouwsector. Hij heeft verder niet veel om handen, want enkele jaren geleden pleegde zijn vrouw zelfmoord en vertrok zijn dochter Allison (Abigail Breslin) naar het Franse Marseille. Hij bezoekt regelmatig zijn moeder Sharon (Deanna Dunagan) en ook zijn dochter. Die in Marseille een gevangenisstraf van negen jaar uitzit vanwege het vermoorden van haar vriendin Lina. Echter zij beweerd onschuldig te zijn, althans dat is nooit verder onderzocht. Nu Bill weer in Marseille is en Allison nieuw mogelijk bewijs heeft wil ze dat haar zaak heropend wordt. Stillwater is een aangrijpend drama dat geregisseerd en mede-geschreven is door Tom McCarthy.
Het leven voor Bill is vrij zwaar en dat heeft hij zelf ook behoorlijk ondervonden als alcoholist en drugsverslaafde. Gelukkig is hij daarvan af en bezig om een goed en verstandig leven op te bouwen. Helemaal als je dochter in de Franse gevangenis zit en dat niet naast de deur is. Hij reist daar dan ook regelmatig naartoe en verblijft dan in zijn vaste hotel. Als zijn dichter hem een brief meegeeft om aan haar advocaat te geven begint er een nieuwe uitdaging voor Bill. Die totaal geen woord Frans kan. 
 
Hotel
In de brief staat namelijk dat er mogelijk nieuw bewijs kan zijn en de dader aangewezen kan worden. Alleen is daar wel DNA voor nodig. Haar advocaat heeft daar weinig zin in en Bill ziet daar wel een kans in om als goede vader op te komen voor haar dochter. Alleen is de taalbarrière wel een dingetje. Hij besluit om kennis te maken met Virginie (Camille Cottin) en haar dochter Maya (Lilou Siauvaud). Die hij in het hotel heeft leren kennen. Vanaf dat moment ontstaat er een nieuwe band en zal deze stap het begin zijn van een nieuw leven voor Bill in Marseille. Kan hij zijn dochter vrij krijgen?
 
Regisseur Tom McCarthy heeft met Stillwater een duidelijk verschil laat zien in cultuur, leefstijl, afkomst en continent. Niet alleen in de taal zie je grote verschillen, maar het leven als een Amerikaan en een Europeaan is ook een wereld van verschil. Als ‘buitenlander’ wordt je op de eerste plaats niet direct serieus genomen en in het geval van Bill ook echt als een Amerikaan neergezet. Met een kenmerkend volgezicht, een baardje een sport-pet op zijn hoofd n een zonnebril. En dan is er nog de taalbarrière die in deze context weldegelijk van groot belang is. Dan moet je echt gaan kennismaken met een nieuwe cultuur en levensstijl. 
 
Actieheld
McCarthy heeft dit met oog voor detail en sterke dialogen tot een boeiend verhaal gebracht. Hij neemt de tijd om te vertellen en daardoor krijgt de cast veel ruimte om hun acteerprestaties te laten zien. Hieruit volgen interessante scenes en laat acteur Matt Damon zich van zijn beste kant zien. Zijn spel is zeker erg goed en laat hem even geen actieheld zijn, maar een echt gebroken personage die met zowel via dialoog als lichaamstaal erg sterk is. Dat levert ook erg mooie en sterke scenes op die hij heeft met de actrice Abigail Breslin, maar ook met Camille Cottin en de jongste actrice Lilou Siauvaud. Het spel dat zij allen bijdragen in het verhaal maakt Damon het middelpunt. En gaat de confrontatie dan ook niet uit de weg. 
 
Het is echt een puur verhaal dat uit het leven is gegrepen. Met personages die de kijker kan inspireren en hoe je om kan gaan met bepaalde gebeurtenissen. En hoe je een ‘goed’ leven kan hebben. Je zal er uiteindelijk zelf het beste van moeten maken. Als kijker zal je het misschien even moeten wennen aan het tempo van de film. De makers nemen echt de tijd om kennis te maken met de personages en de emotionele bagage die zij allen met zich meedragen. Het verveeld zeker niet en laat je aan het eind ook nadenken hoe je je eigen leven in kan richten of richting geeft. Veel kijkplezier! Naast de film bevat de DVD een aantal trailers van andere interessante films.


DVD

25/01/2022

WW Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Frans, Engels

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.