Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
Dit is er eentje uit de Pulpput! Fertile Ground Bong of the Dead Battle Girls versus Yakuza


29/05/2012

Sweet Karma

Erotische B-film waarin een Playmate de hoofdrol speelt

Deze (s)exploitatiefilm heeft maar liefst vier awards gewonnen. En dat is bijna nóg ongeloofwaardiger dan het script zelf.
Goed, regisseur Andrew Thomas Hunt had weinig budget. Hopelijk verklaart dat het armoedige camerawerk: te donker, te korrelig en te bewegelijk. Of misschien was het ook wel zo bedoeld. Dat smoezelige past natuurlijk uitstekend bij een verhaal waarin de ene zus de dood van de andere komt wreken - zoals het ook past bij de entourage van smerige achterafkamertjes, nachtclubs en anonieme motelkamers waarmee de exploitatiescene gepaard gaat. Maar los daarvan zou een kind van 5 het nog beter kunnen.

Dan het verhaal. Wraakengel reist verdwenen zus (prostituee) achterna en vermoordt de vermeende daders. Niet echt origineel. Eigenlijk neemt het bij de ontknoping pas een verrassende wending. Ik zal het einde dus nog even voor me houden want mocht je van erotische B-films houden waarin playmates (Shera Bechard) de hoofdrol spelen, is dat zo ongeveer de enige reden om hem uit te zitten.

Overigens speelt Bechard haar rol volgens kenners wel met verve want op het filmfestival Fantastic Fest in Austin werd ze ervoor beloond met een Next Wave Award. Opvallend detail: ze heeft geen tekst. Niet omdat ze - laten we eens iets verzinnen - bijvoorbeeld getraumatiseerd is door de dood van haar zusje, nee, gewoon, omdat ze het niet kan, nooit heeft gekund ook. Tenzij het bedoeld is als een hommage aan de Zweedse exploitatiefilm They Call Her One Eye (1974), lijkt het nog het meest op een uit nood geboren manoeuvre, die eigenlijk best slim is gevonden want zo hoeven de kijkers ten minste niet naar het acteurdebuut van Bechard te lúisteren.

Kijken naar zo’n halfnaakte Playmate, dat wil iedereen wel. Zeker als ze zo lekker wraakzuchtig en inventief is als de beresterke Karma - die het koord van de luxaflex gebruikt als wurgdraad; waspoeder in cocaïnezakjes doet en balpennen door schedels boort. Dit alles doet ze natuurlijk ook nog eens half naakt want ja, je kan als filmmaker de exploitatie van vrouwen wel bekritiseren, maar we weten allemaal dat seks nou eenmaal verkoopt.

Als Mathilde zelf geen verhalen aan het schrijven is, kijkt ze wel naar die van iemand anders.
Lees meer van Mathilde Hoekstra


DVD

25/07/2011

Living Colour Entertainment

16:9

Dolby Digital 5.1 en Dolby Stereo 2.0

Frans, Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.