Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

10/06/2010

The A-Team

Tatataa-ta-ta-taa!

In de jaren '80 werden Hannibal Smith, Templeton 'Face' Peck, B.A. Baracas en H.M. Murdock door het publiek met succes ontvangen als The A-Team, een viertal ex-commando's uit de Vietnamoorlog dat beschuldigd wordt van een misdaad die de mannen niet begaan hebben. Op de vlucht voor hun straf, probeert de groep mensen in nood te helpen. Na lang wachten, is er dan nu toch eindelijk een bioscoopfilm over The A-Team, met een nieuwe cast weliswaar, maar dat mag de pret niet drukken.Het verhaal van de film draait om de onterechte beschuldiging van The A-Team, hun ontsnapping en de missie om hun onschuld te bewijzen. Ondertussen is er nog van alles gaande waar de eenheid door afgeleid wordt. Zo wordt er in Irak een illegale drukpers gestolen en duikt de ex-vriendin van Face op (Jessica Biel). Daarnaast blijkt er van alles aan de hand te zijn met een mysterieuze vent van de FBI (Patrick Wilson).

De plot van The A-Team is verre van belangrijk. Waar het om draait zijn de actiescènes, ontploffingen en aanstekelijke humor waarmee regisseur Joe Carnahan de kijker meesleurt in een nostalgische terugblik op de successerie van de jaren '80. De actie in de film - van vliegende tanks tot een regen van containers - is zo over the top dat het niet meer serieus is te nemen. En terecht. Zo ongeloofwaardig als de serie was in zijn schietpartijen waarbij nooit één tegenstander geraakt hoefde te worden om de overwinning te behalen, zo overdreven is de manier waarop Carnahan alles uit de kast trekt om te zorgen dat de film geen moment saai wordt. Wel missen we helaas de beroemde openingstune uit de serie...

Het personages van The A-Team zijn opvallend goed gecast. Oké, Liam Neesen grijnst iets minder charmant dan de sigaarverslaafde Hannibal die gespeeld werd door George Peppard, en voormalig bokser Quinten 'Rampage' Jackson zet B.A. wat softer neer dan voorganger Mr. T, maar door al het spektakel in de film ben je dit al snel vergeten. De show wordt echter gestolen door Bradley Cooper als vrouwenverslinder Face en Charlto Copley als gestoorde Murdock. Het plezier waarmee de vier acteurs het team tot leven weten te brengen, spat van het scherm af. Omdat we de personages eigenlijk al kennen, vraagt de film minder uitleg en is de band van het team sneller vertrouwd en voelt het 'net als in de serie'.

De scherpe humor zorgt voor flink wat hoogtepunten in de film. Murdocks imitatie van 'The Blue Man Group' en Mel Gibson in Braveheart zijn slechts voorbeelden. Als 'gewone' actiefilm blijft de film hangen op een voldoende, maar het is onmogelijk deze film los van de serie te beoordelen. De geslaagde grappen en verwijzingen naar de televisie-afleveringen, gecombineerd met een overdosis actie en spektakel, maken van The A-Team een waardige film over het viertal uit de serie die nog steeds een televisiesucces is.


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.