
Door Malou Wagenmaker
15/09/2010
The American
Een man met stijl
Anton Corbijn werd wereldwijd beroemd met zijn werk als portretfotograaf, maar toonde met zijn regiedebuut in 2007 (Control ) dat hij nog meer kan. Zijn tweede speelfilm, een verfilming van bestseller 'A Very Private Gentlemen' van auteur Martin Booth gaat over Jack (George Clooney), een specialist in het maken en gebruiken van wapens. The American geeft door zijn titel, filmposter en hoofdrolspeler de indruk van een spannende actiethriller in de stijl van de Bourne-trilogie, maar Corbijn toont ons een geheel andere sfeer.The American draait om de ontwikkeling van hoofdpersonage Jack, die na een uit de hand gelopen schietpartij in Zweden naar Rome reist om contact op te nemen met opdrachtgever Pavel (Johan Leysen). Jack verschuilt zich in een nabijgelegen Italiaans bergdorpje waar hij vriendschap sluit met de priester ( Paolo Bonacelli). Mathilde (Thekla Reuten), een nieuwe klant, zoekt hem op en vraagt hem een nieuw wapen te maken. Jack is door de recente verwikkelingen in Zweden steeds meer op zijn hoede en hij vermoedt dat het bergdrop niet geheel onveilig voor hem is. Door zijn gesprekken met de priester en zijn ontmoeting met prostituee Clara (Violante Placido) besluit hij zich terug te trekken uit het vak, wanneer het wapen voor Mathilde klaar is. Zijn laatste klus blijkt niet de makkelijkste te zijn.
Corbijn heeft een prima keuze gemaakt met Clooney als hoofdpersoon in The American. Het ingetogen spel is realistisch en toont precies voldoende om je mee te laten sleuren in de ontwikkelingen van Jack. De kijker weet eigenlijk niets van Jack, behalve de recente ontwikkelingen en dat maakt hem juist zo interessant. Hij is een intelligent, rustig en doelgericht persoon, die in de loop van de film begint te beseffen wat hij wil. Zijn relatie met Clara speelt hierin een grote rol. De beruchte eerste seksscène van Clooney is er overigens één waar onnodige drukte over wordt gemaakt in de media. The American blijft op dit gebied professioneel en artistiek.
De inhoud van de film is eigenlijk ondergeschikt aan de psychologische verbeelding van Jack en de visualisatie van de omgeving. Op momenten dat de gevoelens niet van Clooneys gezicht zijn af te lezen, zijn ze dat wel uit de stilistische shots van zijn handelen of het mooie Italiaanse landschap. Een groeiend licht aan het einde van de tunnel of een wegfladderende vlinder zijn enkele voorbeelden. Close ups van Jacks gezicht en handen lijken inspiratie te zijn uit het werk van Sergio Leone, wiens Once Upon A Time In The West ook nog even aan bod komt in een latere scène. Dat Corbijns ervaring als professionele fotograaf van pas is gekomen is hier duidelijk te zien.
Wanneer men een vlotte actiefilm verwacht, is The American zeker geen aanrader. De ontwikkelingen zijn niet bloedstollend spannend, het tempo ligt wat laag en er wordt langer naar wapens gekeken dan dat ermee geschoten wordt. The American heeft zijn kracht in het ingetogen acteerwerk, de visualisatie van gedachten en veranderingen in het leven van de hoofdpersoon. En die mogen er zijn.


Plaats uw reactie

Kees van Dijkhuizen op 17/09/2010
Ik vond hem echt heel sterk, juist dat lege en trage trok mij heel erg aan. Weer eens iets anders. Ik kijk uit naar Corbijn's volgende.


Erwan op 24/09/2010
I don't know, I'm making this up as I go
Het is voor mij nu al een van de leuke verrassingen van het jaar, vooral ook omdat ik me een beetje heb laten leiden door de negatieve kritiek. Een erg sterke film met prachtige shots en een uitstekende Clooney. Voor de liefhebber van dit soort films kan ik zonder meer het uitmuntende "The Day of the Jackal" aanraden, ook zo'n slow burner over een huurmoordenaar al is de opzet van de film (aanslag op Charles De Gaulle) veel spectaculairder. De opzet is echter soortgelijk in het traag tonen van de werkzaamheden van een soortgelijk figuur als Edward.
