Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

31/03/2010

The Bounty Hunter

Chemie, daar draait het schijnbaar allemaal om in een romantische komedie. Nou ja, dat en wellicht een leuke draai aan het oude stramien waarin we altijd uitkomen op een happy end. Dat dit erg zeldzaam is, zorgt er voor dat het komediedeel van de romantische komedie ook erg belangrijk is bij het succes van dit soort films. The Bounty Hunter laat het op vrijwel alle fronten afweten. Dat de twee hoofdrolspelers elkaar juist niet kunnen uitstaan in het begin van de film maakt nog geen originele draai, want dit hebben we al heel vaak veel leuker gezien (It Happened One Night, When Harry Met Sally) en we weten dan ook allemaal hoe het gaat aflopen. De lachsalvo’s zijn op één hand te tellen (en met een speelduur van 110 minuten valt de ratio daarmee niet heel gunstig uit) en het lijkt er dan ook op dat de punten gewonnen dienen te worden met de pijler chemie. Jennifer Aniston en Gerard Butler zouden naar verluid elkaar namelijk ‘in het echte leven’ ook wel leuk hebben gevonden (ook dat hebben we eerder gehoord). Maar ja, wat is nou chemie en hoeveel punten kun je daarmee verdienen? Op de middelbare school leerde ik dat het H2O + O3 = ? chemie is en daar verdiende ik maar bar weinig punten mee. Voordat u, beste lezer, gaat denken u te maken heeft met een zuurpruim die scheikunde met ‘de liefde’ gaat zitten vergelijken, wil ik dan maar toewerken naar mijn punt: deze scheikundige chemie was een stuk leuker om naar te kijken dan wat Aniston en Butler op het scherm produceren. En ik haatte scheikunde, ahum.
Milo Boyds (Gerard Butler) professionele leven bestaat vooral uit het achterna rennen van criminelen die op borgtocht vrij waren, maar ‘vergeten’ zich weer te melden bij de rechtbank. Oftewel, Boyd is een heuse premiejager en zijn volgende opdracht is zijn ex-vrouw en tevens verslaggeefster Nicole Hurly (Jennifer Aniston). Door een akkefietje met de politie moet zij voor het gerecht verschijnen, maar wanneer zij op het punt staat dat te doen, krijgt ze een belangrijke tip in een moordzaak waar ze onderzoek naar deed. Ze besluit haar tip na te gaan, in plaats van de rechtszaal binnen te lopen. Hierdoor wordt ze echter als een voortvluchtige crimineel bestempeld. Boyd is nogal in zijn nopjes, aangezien de twee niet zo vriendschappelijk uit elkaar zijn gegaan. Haar opsporen en in de boeien slaan is dan ook, zo doet de tagline van de film ons bijna geloven, ‘the best job ever’. Al snel blijkt de tip van Nicole een echte aanwijzing te zijn binnen een complot waar Boyd en Nicole in vast komen te zitten. Hun tocht naar de gevangenis trachten zij te combineren met het oplossen van een moord, uiteraard gepaard gaand met verbaal en fysiek geweld tussen beide exen en een vrouw die in de kofferbak van de auto wordt gegooid. George Clooney had het in Out of Sight beter in de gaten; voor het ontstaan van echte chemie zul je er toch echt bij moeten gaan liggen.

Als u toch uw welverdiende 8 á 10 euro uitgeeft aan deze film en van een spreekwoordelijke koude kermis thuis komt, kan ik u verklappen dat u de signalen dat het weleens een niet zo’n goede film zou gaan worden, op een bijzonder atletische wijze heeft weten te ontwijken. Uit het rijtje films dat Jennifer Aniston na haar Friends-periode maakte, welke film was nu echt leuk? Derailed, Rumor Has It, Friends with Money, The Break-Up, Management, Marley & Me, He’s Just Not That Into You, Love Happens? Voor Butler geldt eigenlijk hetzelfde. Zijn meest recente films zijn Rock N Rolla, The Ugly Truth, Gamer en recentelijk nog het uiterst zwakke Law Abiding Citizen. Het is een beetje als zo’n invuloefening bij een IQ-test. Het rijtje is ABCDE en dan mag u proberen in te vullen wat de volgende letter is. Ook het curriculum vitae van regisseur Andy Tennant was wellicht een hint geweest. Fool’s Gold en Sweet Home Alabama zijn geen genre klassiekers en ook wist Tennant Will Smith mee te slepen in zijn voorspelbare romantische komedies routine met Hitch. Allemaal tekenen dus dat The Bounty Hunter wel eens niet zo grappig zou kunnen zijn. Maar daar komt de heroïsche en maatschappelijk relevante functie van de recensent om de hoek kijken, door u te waarschuwen voor dit soort films en er voor te zorgen dat u uw welverdiende geld aan iets nuttigers of in ieder geval iets leukers besteedt.

Laat u vooral niet misleiden door de eerste paar minuten, aangezien deze nog best aardig zijn. Hierin zien we Gerard Butler in zijn auto zitten en niet heel veel later rent hij langs de vluchtstrook zijn ex-vrouw achterna waarop hij haar op lompe wijze van achter bespringt. Niet echt subtiel en een aparte komedie lijkt in aantocht. Helaas, de film zit boordevol clichés en doet weinig zichtbaar zijn best deze te verbloemen. Misschien nog wel schadelijker zijn de ronduit vervelende bijrollen. Jeff Garlin laat ik buiten beschouwing omdat hij na het maken van zeven heerlijke seizoenen Curb Your Enthousiasm gewoon niks meer fout kan doen. Bovendien is de beste man maar drie minuten in beeld. Jammer is het wel dat komieken als SNL's en 30 Rocks Jason Sudeikis en Christine Baranski totaal niet worden gebruikt en zelfs misbruikt. Er is geturfd en ik kan u in vertrouwen mededelen dat de teller qua leuke grappen is uitgekomen op nul. Het gaat zelfs zo ver dat je de dierenarts die Sudeikis’ personage halverwege de film verdooft met een staande ovatie zou willen bedanken.

Opsommend is The Bounty Hunter dus vooral een film die u met een gerust hart kunt overslaan. U mist niets en mocht u toch op feesten en partijen komen waar de film ter sprake komt, kunt u gewoon meepraten. Som gewoon enkele clichés op en de kans is 97,8% dat u raak schiet. The Bounty Hunter is niet grappig, niet romantisch, niet spannend en ook nog eens te lang. U bent gewaarschuwd.Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.