Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
Dit is er eentje uit de Pulpput! Fertile Ground Sweet Karma Bong of the Dead


25/08/2011

The Last Horror Movie

Twintig inspiratiebronnen maken nog geen horror

Op het audiocommentaar van The Last Horror Movie noemt regisseur Julian Richards zijn grootse inspiratiebronnen: Taxi Driver, Lost Highway, Henry: Portrait of A Serial Killer, The Texas Chainsaw Massacre, Dario Argento. Helaas bereikt de film nooit de diepgang van de eerste drie titels of de intense horror van de laatste drie inspiratiebronnen.
The Last Horror Movie begint, na het doorstaan van afgrijselijk lelijk geanimeerde openingstitels, vrij sterk. We denken naar een lowbudgethorror te kijken met redelijk effectieve belichting, maar redelijk slechte beeldkwaliteit. Op het moment dat een serveerster sneu sneuvelt springt het beeld over en zien we een charismatische doch licht beangstigende man tegen de camera praten. Hij heeft zijn “videoblog” over de VHS-tape opgenomen. Max, zoals de man heet, neemt niet alleen bruiloften en partijen maar ook slachtpartijen op op band. Hij is een zelfverklaard psychopaat, die voor zijn moordpartijen een publiek nodig heeft en berust op de morbide nieuwsgierigheid van de kijker.

The Last Horror Movie is dus een mockumentary over een seriemoordenaar. De filmmaker kent zijn klassiekers en verwijst onder andere naar het superieure C'est Arrivé Prez de Chez Vous (en bevestigt dat op het audiocommentaar). Hoewel The Last Horror Movie bij vlagen inderdaad de briljantie behaalt van zijn voorgangers is het grootste deel van de film een slechte rip-off.

Aan de hoofdrolspeler ligt het niet. Kevin Howarth treft precies de juiste toon als Max. Hij is koelbloedig maar vertoont ook sociaal gewenst gedrag als het van hem gevraagd wordt. De film speelt goed met de twee kanten van Max. Zo slaat een scène waarin hij een jochie benadert om van een beangstigende sfeer naar een gevoelige wanneer blijkt dat het jochie geen potentieel slachtoffer is, maar een neefje van Max. De juxtapositie van Max' vrienden en familie met zijn psychopathische praktijken werkt vrij goed.

Het gaat echter mis met de boodschap. De film probeert iets te zeggen over voyeurisme en onze maatschappelijke obsessie met geweld. Elke keer als de film echter een punt probeert te maken gebeurt dit op zo'n onbeholpen manier - zoals in het hilarisch slechte einde - dat het punt niet overkomt. De boodschap wordt ondermijnd door de nogal lompe moordscènes die zich enorm richten op effectbejag, iets waar de boodschap van de film tegenin probeert te gaan; de film hinkt op twee gedachten. Daarnaast helpen de verwijzingen naar voorgaande films niet mee, want films als Lost Highway, C'est Arrivé Prez de Chez Vous, Taxi Driver en Henry: Portrait of A Serial Killer wisten wel iets zinnigs en intelligents te zeggen over de duistere en gewelddadige aard van de mens. Ondanks een aardige opzet faalt The Last Horror Movie iets toe te voegen aan dit verzadigde landschap.

Extra's
De extra's zijn redelijk overbodig te noemen. De korte making of bestaat uit schaamteloze ophemeling van de film en castleden die lichaamsbeharing van gevleugelden in elkaars derrière planten. Het audiocommentaar is eveneens een tomeloze overschatting van het eigen product, waarbij inspiratiebronnen worden afgewisseld met nutteloze terzijdes. De deleted scenes bevatten een aantal interessante scènes, maar zijn ook grotendeels meer van wat er in de film te vinden is. Het verwijderen van één scène riekt naar zelfcensuur en had een ongemakkelijke shockfactor kunnen toevoegen die de film met node mist.

De audities zijn aardig om te zien, en een soort extra dat wel vaker toegevoegd zou morgen worden. Al met al is het een karige schijf. Wat stuitender is het afgrijselijke design van de dvd-menu's en de hoes, die zo verschrikkelijk amateuristisch zijn dat de film waarschijnlijk linea recta de budgetbakken in verdwijnt. 


DVD

12/07/2011

Video/Film Express

16:9

Engels DD 2.0

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.