Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
26/01/2021

The Personal History of David Copperfield

In deze bijzondere film The Personal History of David Copperfield heeft regisseur Armando Iannucci een duik genomen in het leven van schrijver David Copperfield, gespeeld door Dev Patel. In het Engeland van de negentiende eeuw zien we dat Copperfield geen gemakkelijk leven heeft. Toen zijn vader overleed hertrouwde zijn moeder Clara (Morfydd Clark) met Murdstone (Darren Boyd). Helaas was zijn stiefvader en zijn zus Jane (Gwendoline Christie) geen fan van hem. In hun ogen had hij geen manieren. En zo belande hij in Londen en moest werken in de fabriek van zijn stiefvader. Vanaf nu begon zijn avontuur in een wereld die groter is dan zichzelf. Gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Charles Dickens.
Hij mocht inwonen bij de familie Micawber een gezin met eigenaardige trekjes. Zij waren met name berucht als wanbetalers. En toen ze beslag kwamen leggen op alle eigendommen en zelfs het huis kwam Copperfield op straat te staan.  Het werd hem niet gemakkelijk gemaakt en moest vaak vallen en opstaan. En toen begon de zon een beetje te schijnen in zijn leven. Hij ging naar zijn tante Betsey Trotwood (Tilda Swinton) en Mr. Dick (Hugh Laurie). Vanaf nu zou zijn leven verbeteren, maar voor hoelang?
 
Eigentijds
Regisseur Armando Iannucci heeft met het deze versie van de befaamde Charles Dickens een moderne twist gegeven. De sfeer en beelden ademen een frisse versie van de schrijver. Het zijn veelal felle en heldere kleuren die door het beeld komen. En daarnaast worden de hoofdpersonages deze keer niet alleen door een blanke acteur gespeeld. Ze hebben juist de kleuren gemixt. Dat is soms wel even wennen, maar geeft het verhaal wel een eigentijds en origineel uitgangspunt. In grote lijnen wordt het boek gevolgd, hier en daar is het wel wat geromantiseerd.

De cast speelt hun rol met veel overtuiging en de humor is ook erg leuk. Acteur Hugh Laurie zorgt voor veel humorvolle scenes. Dev Patel is degene die de David Copperfield een eigen identiteit geeft. Hij speelt dit met veel aandacht. Je verwacht niet zo snel dat hij in een Dickens verhaal te zien zou zijn als hoofdpersoon. De laatste tijd zie je hem steeds vaker in een film verschijnen en groeit hij telkens weer in de rollen die hij speelt. De dialogen die hij heeft zijn zeker fraai en mooi overgebracht.
 
Dynamiek
Actrice Tilda Swinton laat zich weer van haar beste kant zien. Ze is aanwezig en weet scherp en fel te zijn. Niet alleen haar gelaatsuitdrukking is wederom erg goed, maar ook haar lichaamstaal zorgt voor een sterke personage. Ook al speelt ze maar een bijrol, ze is nadrukkelijk aanwezig. Acteurs Peter Capaldi en Bronagh Gallagher zijn een stel apart. Ze komen en gaan in het verhaal, maken het vrolijk en luchtig. Hierdoor wordt het verhaal compleet en zorgt het voor een goede dynamiek.

De decors en kostuums zien er goed uit. Daar is met zorg aan gewerkt en je voelt de sfeer van Dickens in het verhaal. Ook de visuele effecten zien er realistisch uit. Het rauw randje en de duistere plekken komen niet zo vaak langs. Dat is geen gemis, maar is wel de handtekening van Dickens. Desondanks is het wel een goede film die je veel laat lachen en laat verwonderen. Een must-see film, helemaal in deze rare tijden. Naast de film bevat de Blu-ray helaas geen extra’s.


Blu-ray

20/01/2021

The Searchers

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS HD Engels, Frans

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.