Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

20/10/2010

The Town

Ben Affleck stond bij de meeste filmliefhebbers waarschijnlijk niet al te positief in het geheugen gegrift na zijn matige tot redelijke rollen in grote blockbusters als Pearl Harbor, Armageddon en Paycheck. Zelf denk ik gelijk aan zijn hilarische zelfspot optredens in de films van Kevin Smith. Met name in Jay and Silent Bob Strike Back bleek hij over een gezonde dosis zelfspot te beschikken. In 2007 bewees Ben Affleck zich prima thuis te voelen in de regisseursstoel, Gone Baby Gone kreeg terecht overwegend goede kritieken maar de grote bezoekersaantallen bleven helaas uit. Wellicht kan hij met The Town iedereen overtuigen. Charlestown in Boston Amerika was lange tijd op zijn zachtst gezegd niet de meest populaire plaats in Amerika om een rustig middagje te vertoeven. De Ierse maffia domineerde de stad en pleegde talloze overvallen van verschillend formaat. Tegenwoordig schijnt het er wat beter aan toe te gaan. Affleck neemt ons echter mee naar de hoogtijdagen van het Ierse gespuis in Charlestown. De regisseur zelf speelt Doug MacRay, een ruige gast maar wel met meer verstand in zijn donder dan het gajes waar hij mee omgaat. Samen met zijn vrienden pleegt hij menig overval. Wat ooit begon als kleine overvallen is nu uitgemond tot veel grotere criminaliteit, zo groot dat ze het zelf niet meer in de hand hebben, zo blijkt later. Na de zoveelste overval op een geldwagen gaat er wat mis; een van de werknemers heeft het alarm ingedrukt en als noodoplossing nemen ze de vrouwelijke manager van de bank, Claire - gespeeld door Rebecca Hall - in gijzeling. Doug raakt uiteindelijk verliefd op Claire en wil uit het criminele leventje stappen, maar dit blijkt lastiger dan verwacht.

Het eerste wat opvalt is Afflecks ruige kop met opgeschoren kapsel en stoppels. Weg is de mooie-jongen-look die lange tijd zo kenmerkend was voor Affleck en zijn acteurscarrière. Affleck overtuigt als crimineel, mede dankzij de geweldige setting die wordt neergezet. De acteurs die de Ierse criminelen vertolken hebben allemaal het typische dialect dat in Charlestown gesproken wordt zo goed mogelijk opgenomen. Zelf ben ik er nooit geweest maar het komt ontzettend authentiek over. Nergens wordt het taalgebruik aangedikt of extra ruig van inhoud; nee, de heren zouden waarschijnlijk niet zijn opgevallen als ze echt in Charlestown hadden rondgelopen destijds. Ook inhoudelijk overtuigen Affleck en zijn collega acteurs in hun acteerwerk. Vooral Jeremy Renner, die eerder een zeer overtuigende rol in The Hurt Locker neerzette, valt op als James, de beste vriend van Doug. Je ziet in zijn ogen de wanhoop en machteloosheid als Doug Charlestown wil verlaten; Doug was immers het brein. De criminaliteit is het enige in zijn leven waar James nog grip op dacht te hebben; het hield hem in stand en dat zie je angstvallig goed op zijn moment van breken.  

De film is vooral zeer degelijk en vermakelijk. Waar Gone Baby Gone zware kwesties behandelde poogt The Town vooral een realitisch, maar bovenal entertainende film te zijn. De spannende heistscènes zijn spetterend in beeld gebracht; de indringende maskers in combinatie met het grote aantal rondvliegende kogels zorgen voor veel spanning en spektakel. Afwisselend wordt de lastige liefde tussen Doug en Claire in beeld gebracht en zien we hoe Doug zich uit het misdaadleven probeert te werken. Erg origineel is het allemaal niet maar door de authenticiteit, het goede acteerwerk en de degelijke productie zal de film u niet tegenvallen.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.