Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

05/10/2011

The Vanishing

Regisseur Brad Anderson houdt wel van een beetje mysterie op zijn tijd. Hij maakte onder andere mysterieuze films als The Machinist, Happy Accidents en Transsiberian, en ook regisseerde hij enkele afleveringen van de door J.J. Abrams opgezette televisieserie Fringe. The Vanishing is ook nogal geheimzinnig. In de film verdwijnen mensen op mysterieuze wijze en zoals wel vaker bij mysterieuze zaken, tasten de personages samen met het publiek in het duister.
Paul (John Leguizamo) werkt in een bioscoop als de meneer die spoelen met films mag vervangen. Op een avond is er een grote stroomstoring en wanneer de lampen weer aan gaan, blijkt iedereen te zijn verdwenen. Waar mensen zaten of stonden, liggen nu enkel hoopjes kleren. Luke (Hayden Christensen) heeft zo’n zelfde ervaring, want wanneer hij op een dag wakker wordt, blijkt iedereen in zijn omgeving te zijn verdwenen. Nog een voorbeeld is dokter Rosemarie (Thandie Newton), aan het werk in het ziekenhuis wanneer de stroom uitvalt en ook daar is iedereen plots verdwenen. Vreemd. Een paar dagen later is overal de stroom uitgevallen en treffen de overgebleven drie elkaar in een plaatselijke bar waar door een grote generator in de kelder nog altijd licht brandt. In de bar huist James (Jacob Latimore), het zoontje van een barvrouw. Met z’n vieren moeten ze proberen te overleven. Dit is het beste te bereiken door in het licht te blijven. Problematisch wordt het echter wanneer de generator begint te protesteren, de batterijen minder lang meegaan en de zon niet meer blijkt de schijnen.

The Vanishing (on 7th Street, want zo luidt de originele titel) is wellicht het best te omschrijven als Shaun of the Dead zonder humor en in plaats van zombies zijn de grote boosdoeners hier schaduwen. Net als in de Britse apocalyptische komedie trekken overlevenden zich terug in een bar waar een pooltafel, een jukebox, een shotgun en een hoop drank aanwezig zijn en proberen hier te overleven. The Vanishing heeft geen Queen en is minder spannend. En dat is vrij nadelig aangezien de film is bedoeld als horror/thriller. Alhoewel regelmatig best spannend en sfeervol, spectaculair is hij eigenlijk niet. De film gaat voornamelijk uit van het eeuwenoude concept van angst voor het donker. Resultaat is dat het grootste deel zich afspeelt in dat donker. We zien enkel schaduwen en hoopjes kleding, en beide zijn nu niet echt angstaanjagend.

Ook verhaaltechnisch zit het niet lekker in elkaar. Na de sfeervolle opening wordt er veel te weinig gedaan met de radeloosheid van de personages die zich plotseling alleen op de duistere wereld wanen. Anderson kiest er namelijk voor om na de opening van enkele minuten drie dagen vooruit in de tijd te springen naar het punt dat de verloren zielen elkaar treffen. In heel magere flashbacks krijgen we wel iets te zien van de tussenliggende dagen, maar veel te weinig. Dit zorgt niet voor een, wellicht verwachte, hogere mate van mysterie, maar juist voor het ontbreken van een band met de personages. Pluspunt is dat Anderson geen poging onderneemt het grote mysterie uit te leggen, maar de kijker net als de personages in het duister laat tasten.

De Blu-ray van Dutch Film Works is prima, maar wel minimaal gevuld. Op enkele trailers na, staan er geen extra’s op.
Blu-ray

13/09/2011

Dutch FilmWorks

16:9 Anamorphic Widescreen (2.40:1) Full HD, Kleur

DTS & Dolby Digital 5.1, Engels

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.