Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

17/11/2013

The Young and Prodigious T.S. Spivet

Na zijn succesvolle film Amelie, komt regisseur Jean-Pierre Jeunet met de nieuwe film The Young and Prodigous T.S. Spivet. Deze film is gebaseerd op de roman The Selected Works of T.S. Spivet van schrijver Reif Larsen. Jeunet neemt je mee op reis in een wereld van verwondering en ontmoetingen met in de hoofdrollen Kyle Carlett, Helena Bonham Carter en Judy Davis. Het verhaal begint in Montana. Op een range waar de 12 jarige Tecumseh Sparrow (T.S.) Spivet (Kyle Carlett) met zijn familie woont. Zijn vader (Callum Keith Rennie) is een doorgewinterde cowboy, zijn moeder (Helena Bonham Carter) is bioloog die insecten onderzoekt insecten. Hij heeft ook nog een jonger broertje Layton (Jacob Davies) die net als zijn vader cowboy wil worden en zijn zusje Gracie (Niamh Wilson) droomt om Miss Amerika te worden.

Avontuurlijk
T.S. is een genie en gefascineerd door cartografie en wetenschappelijke uitvindingen. Op een dag wordt er gebeld. Het telefoontje is voor de jonge T.S. Hij loopt naar de telefoon en krijgt te horen dat hij een de prestigieuze Baird-prijs heeft gewonnen voor één van zijn uitvindingen. Hij moet de prijs alleen wel ophalen in Washington. Vanaf dat moment besluit hij om de reis daarnaartoe te gaan maken. Het wordt een avontuurlijk onderneming.

Jean-Pierre Jeunet is met deze film weer in een unieke wereld terecht gekomen. Niet zoals bij zijn vorige films dat onwerkelijk is, maar juist realistisch en emotioneel. Daarbij wordt de film ondersteund door 3D. Dit heeft Jeunet erg goed uitgewerkt en het is nu voor het eerst dat deze toevoeging werkt. Er ontstaat diepte en sommige animaties komen op je af. De kleuren van de film zijn warm en je wordt zo nu en dan verrast door een kijkje te mogen nemen in de gedachte van Gracie en T.S. 

Eerste film
De jonge acteur Kyle Carlett is bekend van de TV-serie The Following. Dit is zijn eerste film en dat doet hij goed. Hij weet zijn rol goed te spelen, maar af en toe mist het diepgang en komt hij onzeker over. Niet dat het slecht is, in tegendeel hij houdt zich goed staande tegenover de bekende acteurs. Deze jonge acteur zal vast nog hoge ogen gaan gooien.

De verhaallijn is vrij eenvoudig, maar de betekenis achter die lijn is mooi. Jezelf verschuilen achter je werk en door blijven gaan, in plaats van even stil staan en nadenken over wat er allemaal om je heen gebeurt. Of het missen van je familie op het moment dat ze er niet zijn. Onderweg krijg je advies van anderen en kan je zien of de keuzes die je maakt wel de juiste zijn geweest. En eerlijkheid duurt het langst, want weglopen voor je problemen heeft geen zin. Op deze wijze geeft Jeunet meer emotionele inhoud aan zijn film dan voorheen.

The Young and Prodigous T.S. Spivet is een leuke onderhoudende film. Die je tijdens de koude winteravonden een warm gevoel geeft.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.