Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

04/10/2009

The Ugly Truth

Struikelt over de finishlijn

De waarheid is hard. Mensen vermijden hem, verdraaien hem en maken hem mooier dan hij eigenlijk is. De waarheid onder ogen zien, dat doen weinig mensen. The Ugly Truth gaat over een man die de naakte waarheid aan zijn medemens toont, en de vrouw die hem niet onder ogen wil zien. Een aardig contrast en een interessant concept, zo lijkt het. Maar de uitvoering ervan is iets heel anders. Voegt The Ugly Truth iets toe aan zijn uitgemolken genre, of is het beter als deze waarheid niet onder ogen wordt gezien?Mannen willen seks. Vrouwen willen romance. Dat is zo'n beetje het levensbeeld van Mike, een presentator van een populaire tv-show genaamd The Ugly Truth. Hij bekijkt dingen niet door de ogen van zijn eigen of het andere geslacht, maar zegt waar het op staat en trekt er kijkers mee. Hij krijgt een plekje in het nieuwsprogramma van producent Abby. Zij is een sceptische vrouw die haar mannen ziet zoals ze ze wil zien; niet zoals ze zijn dus. Ze kan Mike niet uitstaan, maar wanneer het er op lijkt dat haar date haar niet ziet zitten, is ze genoodzaakt het advies van Mike op te volgen. Vreemd genoeg werkt dit advies ontzettend goed. Mike helpt Abby om de man van haar dromen voor zich te winnen, maar Abby is hierbij genoodzaakt zich anders voor te doen dan ze eigenlijk is. Als ze dan ook steeds meer sympathieke gevoelens jegens Mike begint te krijgen, weet ze al helemaal niet meer wat ze moet doen.
 
The Ugly Truth is geen ontzettend originele film. Originaliteit vinden in het romcom-genre is zeer knap en vrijwel onmogelijk als de bron Hollywood heet. Toch is de film wel aardig tot stand gebracht. Katherine Heigl als Abby en Gerard Butler als Mike zijn zeer goed gekozen. Het helpt hierbij ook wel dat de film niet zijn best doet om binnen de PG-13 lijntjes te blijven en dus lekker grof kan losbarsten. De meest geslaagde grappen komen dan ook van de toch wel mannelijke  Mike, zeker als hij een opmerking maakt over, tja, de naakte waarheid. 'You're all about comfort and efficiency.' 'What's wrong with that?' 'Well nothing, except no one wants to fuck it.'
 
Op momenten is het script scherp en hilarisch geschreven. Maar het verhaal is op zijn best als het er eigenlijk niet is. We weten best wat er gaat gebeuren en het is vervelend dat de film dit maar niet onder ogen wil zien. Het komt echt niet als een verrassing dat Abby verliefd wordt op Mike, en dit soort gaten zorgen er uiteindelijk toch voor dat het lijkt alsof je iIQ onderschat wordt. Beide spelers zetten prima rollen neer die zowel geloofwaardig als sympathiek over komen. Maar wanneer alle losse draden op het laatste moment samen geweven worden tot een eind dat we van binnenste buiten kennen, valt al het slimme aan The Ugly Truth weg.
 
Het is jammer dat The Ugly Truth op het laatste moment nog de bal laat vallen. De film begint goed en lijkt een goede richting op te gaan, maar valt hopeloos uiteen wanneer er iets onvermijdelijks gebeurd. Toch is de film niet vreselijk. De grappen komen goed over, vooral te danken aan het komisch talent van Heigl en Butler. De chemie tussen hen is ook goed geslaagd en weet het beeld van Man en Vrouw eindelijk in een geloofwaardiger licht te zetten, in ieder geval beter dan He's Just Not That Into You. Het is zo'n film die je bijblijft maar niet nog eens zal zien. Het script is ondanks een hoog afgezaagd-gehalte toch vrij scherp en de bijrollen worden prima vertolkt. Het is een goede film met een ellendig einde dat kots-neigingen oproept. De botheid en originaliteit The Ugly Truth wordt ingehaald door het gekozen genre, en dat is jammer.


Christian op 22/12/2009

Vreselijke film. Geen leuk verhaal, ernstig gebrek aan humor en ronduit flauwe dialogen. Laatste keer dat ik me dusdanig niet serieus genomen voelde als bezoeker was tijdens "The Sweetest Thing" (2002). Toch nog een sympathieke recensie moet ik zeggen, Kees ;)
Kees van Dijkhuizen op 22/12/2009

Wat ik wel kon waarderen was het feit dat ze gewoon helemaal los gingen. Dat zie je tegenwoordig niet vaak meer.