Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

26/01/2010

The Young Victoria

Laat de kostuumdrama's maar aan de Britten over

Ze was één van de meest geliefde koninginnen ter wereld. Ze regeerde 64 jaar, het langst voor een Britse koningin tot nog toe. The Kinks schreven een lied over haar. Queen Victoria's intrigerende verhaal wordt prachtig verteld in deze nieuwe film van Jean-Marc Vallée. Overgoten met stralende acteerprestaties weet The Young Victoria precies waar hij in moet slagen: menselijke emoties. En hoe.



The Young Victoria vertelt het verhaal van de jonge jaren van de Britse koningin Victoria, zoals de titel al suggereert. Victoria's kijk op haar land verandert wanneer ze wordt blootgesteld aan de harde wereld van de politiek. Het feit dat ze dadelijk dit land moet regeren wekt angst bij haar op, en om die angst te temmen zoekt ze voldoening in haar persoonlijke leven. Centraal staan hier haar relaties met haar adviseur Melbourne en prins Albert uit Duitsland. Naar mate ze dichter bij de troon komt, wordt ze ook koppiger en oplettender. De vraag is dan in hoeverre het haar persoonlijkheid beïnvloedt en of de keuzes die ze maakt gunstig zijn voor het bestuur van Engeland.
 
Het verhaal in de film is een van de sterkste punten aan The Young Victoria. Het is voortdurend intrigerend en onvoorspelbaar (historici, wegwezen), en dat is maar goed ook, want het verhaal van koningin Victoria is niet z omaar à la Annie M.G. Schmidt verteld. Soms echter, is het voor de gemiddelde kijker moeilijk om de film bij te benen, zeker wanneer aan het begin van de film feit op feit wordt gestapeld en het leggen van de links ertussen volledig aan de kijker wordt overgelaten. Het is een van de lastigere kostuumdrama's maar wellicht was de stroomversnelling in het eerste deel gekozen om de liefdesverhouding tussen Victoria en Albert zo goed mogelijk uit te werken. Die verhaallijn steekt namelijk met kop en schouders boven de strijd naar macht uit.
 
Wie moeite heeft met het bijbenen van het verhaal, wordt in ieder geval getrakteerd op een historisch visueel spektakel. The Young Victoria is niet zuinig met prachtige kostuums, balzalen en rekwisieten. De oud-Engelse stijl van de film is werkelijk een genot om naar de kijken. Dit is mede te danken aan de cinematografische kunsten van Hagen Bogdanski, die zich bewees met de cinematografie in Das Leben der Anderen. Maar ook de kostuumafdeling van The Young Victoria verdient hier een royale schouderklop. Victoria's vervreemding en zoektocht naar de realiteit vindt weerspeigeling in bijvoorbeeld de inrichting van haar paleis, maar zo subtiel dat de betekenis ervan vrijwel niet opvalt.
 
De glansrol van Victoria is weggelegd voor Emily Blunt. Ze is de gehele speelduur formidabel maar straalt op momenten dat ze met veel emotie kan spelen. Ze laat Victoria zo menselijk en ergens doorsnee overkomen dat we bijna vergeten dat we met een koningin te maken hebben. Naast haar spelen Rupert Friend, Paul Bettany, Jim Broadbent en onze eigen Michiel Huisman als een Duitse prins. De bijrollen worden ook prachtig vertolkt maar staan toch enigszins in de schaduw van de prestaties van Blunt. Dit gaat gelukkig niet ten koste van het verhaal maar lijkt het juist een boost te geven. Vrij logisch eigenlijk, omdat Victoria centraal moet staan.
 
The Young Victoria is een heerlijk kostuumdrama met geweldig veel inhoud. Het verhaal is in het eerste deel nogal intimiderend omdat zo'n hoge vaart heeft, maar neemt gelukkig wel de tijd om het verreweg meest interessante deel van Victoria's leven goed te portretteren. Dit alles wordt prachtig ondersteund door een visueel oogstrelend spektakel. De kostuums en rekwisieten zijn van briljante kwaliteit en alleen daarom al zou deze film zeker gekeken moeten worden. Zeer aan te raden.

De Schijf
The Young Victoria heeft een niet-zo-royale behandeling gekregen op DVD. Allereerst de film zelf: die staat in een 1.78:1-beeldverhouding op de disc. Dat deze transfer afwijkt van de originele verhouding van 2.35:1 is zeker te zien. Af en toe vallen personages en objecten die van belang zijn uit beeld. De transformatie is totaal onlogisch, omdat de nieuwe verhouding niets toevoegt aan de film zelf, en zelfs iets afneemt. Foei. Kleuren en contrast zijn in orde. De ondertiteling is goed leesbaar onder in beeld geplaatst. De geluidstrack is verrassend meeslepend met veel dynamiek en diepte. Vooral de prachtige muziek komt goed tot zijn recht.

De trailer loodst u nog even door het hele verhaal van de film, en kan daarom beter opgevat worden als een samenvatting. Hier is overigens het originele bioscoopformaat te zien, waar niets aan mankeert.

Een vrij benauwde uitgave van een prima film.




DVD

25/01/2010

Paradiso

Widescreen 16:9 (1.78)

Engels Dolby Digital 5.1/DTS 5.1

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.