Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

21/09/2008

There Will Be Blood

Enigmatisch meesterwerk

Prijzen te over voor Paul Thomas Anderson’s epos There Will Be Blood, maar de allerbelangrijkste, de Oscar voor beste film, werd niet verzilverd. Maar ja, als zo ongeveer iedere filmkenner en criticus ter wereld de film de hoogst mogelijke waardering geeft en het publiek de film omarmt, waar zeur je dan nog om? There Will Be Blood is nu op DVD uit.Olie, religie, hebzucht. Het zijn slechts enkele thema’s die Anderson aankaart in dit rauwe meesterwerk. Met de olievelden als achtergrond ontvouwt zich een strijd tussen twee in en in egoïstische en machtswelluste mensen: Daniel Plainview en Eli Sunday. Zij worden vertolkt door respectievelijk Daniel Day-Lewis en Paul Dano en de rollen brengen het beste in beide acteurs naar boven. Een eerste blik zou haast doen denken dat het gehele bestaansrecht van There Will Be Blood zou bestaan uit de aanwezigheid van Day-Lewis. De man vreet het scherm op en is in vrijwel iedere scène aanwezig.
 
Gelukkig biedt de DVD uitkomst. Want eenmaal in bezit is het mogelijk de film terug te zien, meerdere malen zelfs wat geen overbodige luxe is. Zo valt de grootse regie van Anderson pas op als je meer op de details gaat letten. Natuurlijk is de explosie van de olietoren een magnifiek voorbeeld van eersteklas filmmaken, het is zelfs één van de fraaiste scènes van de laatste jaren. Maar het zijn ook de rustige scènes die bewijs zijn van het meesterschap van Anderson. De tergend trage zooms tijdens lange conversaties, de eerste 15 minuten van de film die vrijwel zonder gesproken woord zijn en het vermogen om de fraaiste plaatjes van het Amerikaanse platteland te maken.
 
Ook is het veel besproken en soms zelfs bespottelijk gemaakte laatste half uur van de film beter te bevatten. Wat in eerste instantie overkomt als een curieuze en overgeacteerde epiloog blijkt na terugkijk een passend en onontkoombaar slot van Kubrickiaanse omvang. Het zijn allemaal elementen die het aanschaffen van deze titel een must maken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de treffende en spookachtige moderne klassieke muziek-soundtrack van Radiohead- gitarist Jonny Greenwood.
 
Met een dergelijk meesterwerk neem je het kale menu op de koop toe. Het is letterlijk een plainview, deze DVD. Want naast de film is de enige extra een 15 minuten durende serie van historische foto’s en archiefbeelden van echte oliewerkers en landschappen. Dit wordt soms gemonteerd met beelden uit de film, in chronologische volgorde wel te verstaan. Het wordt allemaal begeleidt door de hypnothiserende muziek van Greenwood. Overigens is de verpakking wel alleraardigst met een uitschuifbare ruimte voor de schijf.
 
Een beetje karig dus, de DVD uitgave en de 2 disc editie die in Amerika al verkrijgbaar is voegt in dat opzicht behalve een making-of weinig toe. Je koop dus echt de film en misschien is het gebrek aan extra’s ook wel zo aardig. Want op deze manier kun je voor jezelf uitvogelen wat te maken van deze enigmatische en grootse film. There Will Be Blood is zo’n film die iedereeen minstens één keer gezien moet hebben.DVD

10/09/2008

The Walt Disney Company Benelux

16:9

5.1 Dolby Digital

Nederlands, Engels

Christian op 22/09/2008

Schitterende film. Ik was razend benieuwd na Magnolia wat Anderson nu voor werk zou afleveren en het mag dan - in mijn ogen - het tempo ervan niet kunnen evenaren, het is weer een topper geworden met een meesterlijke Day-Lewis. Meer van dit soort films graag!
riinyosa op 15/10/2008

Staat hoog op mijn 'To see' lijstje. Mooi en vakkundig geschreven review hoor!