10 oktober 1909

10 oktober 1909

To review or not to review

To review or not to review
15/04/2008
oewel we uiteraard de leukste zijn, is Filmorama slechts een van de vele manieren om aan je filmrecensies te komen. Dat was in 1909 wel even anders. De New York Times plaatste in de zondageditie van 10 oktober van dat jaar een recensie van Pippa Passes. Vaak beschouwd als de eerste echte filmrecensie stond op pagina 8 een column met de titel “Browning now given in moving pictures.”
Over wat een recensie is en wat niet kunnen de meningen verschillen. Uiteraard was er al eerder over films geschreven, maar deze teksten bleven vaak steken bij het fenomeen film op zich. Het stuk over Pippa Passes wijkt hier overigens niet zo ver van af. Er zijn wat korte waarderingen te vinden over de film, maar de focus ligt toch ergens anders.

De titel verwijst bijvoorbeeld naar het feit dat er een theaterstuk van schrijver Browning is verfilmd, regisseur D.W. Griffith (die zijn hoedje ervoor afneemt...) en de film zelf zijn hieraan in het hele artikel verreweg ondergeschikt. De “recensent” schrijft vooral over het fenomeen dat “hoge cultuur”, zijn weg heeft gevonden naar de bioscoop. In zijn conclusie lijkt Pippa al weer helemaal vergeten: het zijn de risico’s van het nieuwe medium die de “final thought” vormen.

Hier vindt u de link naar het artikel in het archief van de NY Times.
Plaats uw reactie

Kees van Dijkhuizen op 10/10/2009

Uiteraard is Film-O-Rama de leukste ;).
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.