Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
28/01/2020

Tolkien

We kennen allemaal wel de boeken van The Lord of the Rings. Nu heeft regisseur Dome Karukoski met Tolkien een deel uit het leven van J.R.R. Tolkien vertelt. We zien hoe Tolkien opgroeit en hoe het bekende verhaal tot hem is gekomen.  Acteur Nicholas Hoult kruipt in de huid van Tolkien en neemt de kijker mee in een deel van zijn leven. Zijn leven als kleine jongen, zijn studie jaren en de oorlogstijden. Een aangrijpend verhaal van een grote fantasyschrijver.
Het grote verhaal van de Hobbits en Orcs is bekend, maar het verhaal achter dit meesterwerk is niet of nauwelijks bekend bij een ieder. Na het zien van deze film is dat dan ook even anders. We krijgen even een inkijkje in de keuken van deze schrijver. Althans we zien hem van jonge jongen tot volwassen man. In een moeilijke tijd. Hij groeit op in het platteland. Zijn vader sterft helaas als hij nog jong is. helaas moeten ze vetrekken naar de stad om daar geld te verdienen. Zijn moeder Mabel (Laura Donnelly) zal hun verder moeten opvoeden. Alleen als zij ook overlijd worden ze wees en zal priester Francis (Colm Meaney) hun voogd worden.
 
Gevoelens
Vanaf dat moment is hun leven een beetje onzeker. Ze weten even niet wat ze te wachten staat. Maar als Francis onderdak gevonden heeft voor hem en zijn broer bij een welvarende vrouw die weeskinderen opvangt begint het nieuwe leven. Gaande weg krijgt Tolkien vrienden en gevoelens. Er ontstaat een hechte vriendengroep samen met Robert Gilsen (Patrick Gibson), Christopher Wiseman (Tom Glynn-Carney) en Geoffrey Smith (Anthony Boyle). Samen vormen ze een pakt en zullen ze alles samen doen. Hij wordt verliefd op de beeldschone Edith Bratt (Lily Collins) alleen als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt zal er weer veel veranderen.
 
Dome Krukoski heeft met Tolkien een mooie biografie van deze schrijver tot leven gebracht. We zien dat een briljant schrijver als hij ook een gewone jongen was met veel bagage. Dit alles wordt mooi in beeld gebracht en de cast speelt erg goed. Met name hoofdrolspeler Nicholas Hoult zet een waardige versie van Tolkien neer. Hij speelt deze rol zeer natuurlijk. Met veel passie en gevoel. Een sterke acteur met waardige tegenspelers. Die elk hun personage voldoende gestalte geven. 
 
Tolkien is niet alleen een goede drama-film, maar een goede weergave van het ontstaan van verhalen van Middelaarde.  Waarbij zijn eigen leven een fantasiewereld is geworden. Ga het zien. Naast de film bevat de Blu-ray nog een aantal extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, diverse interviews en nog veel meer.


Blu-ray

22/01/2020

Fox Home Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Engels, Nederlands, Frans

Nederlands, Engels, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.