Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

24/09/2007
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


Top 12 van filmtitels die je zonder oefening niet foutloos kunt vragen aan de videotheekmedewerker

Top 12 van filmtitels die je zonder oefening niet foutloos kunt vragen aan de videotheekmedewerker

Zwetend sta je aan de balie van de videotheek. Met je rode hoofd heb je de hele Ben & Jerry’s voorraad al doen smelten en een groeiende rij van ongeduldige klanten hijgt harder en harder in je nek. Voor de vijfde keer zet je aan om de verdomde filmtitel je strot uit te krijgen, maar bij het vierde woord sla je dicht… Komt dit je bekend voor? Vrees dan niet, want wij van Filmorama presenteren hier de lijst met twaalf filmtitels die je beter even kunt oefenen voordat je ze aan iemand vraagt.

Om onszelf in toom te houden, hebben we ons zo veel mogelijk beperkt tot Engelstalige en oorspronkelijke titels. Ook hebben we alleen gekeken naar lange speelfilms en documentaires, simpelweg omdat shorts vaak niet te huur zijn en de hele titel van deze top 12 dan nergens meer op zou slaan. Zodoende vind je hier niet de geniale titels uit de vroege cinematografie als Demonstrating the Action of the Brown Hoisting and Conveying Machine in Unloading a Schooner of Iron Ore, and Loading the Material on the Cars. Om dezelfde reden hebben we het regiedebuut van Ben Affleck buiten de prijzen moeten laten vallen, hoewel hij hier dan toch een eervolle vermelding krijgt: I Killed My Lesbian Wife, Hung Her on a Meat Hook, and Now I Have a Three-Picture Deal at Disney De titels die het wel gehaald hebben:

12. Koyaanisqatsi
We trappen af met iets met een Q om in de stemming te komen. De titel klinkt erg exotisch maar is niets meer (of minder) dan een Amerikaanse documentaire. Of beter gezegd: een verzameling van beelden en muziek die de interactie tussen mens, technologie en natuur schijnt uit te beelden, maar die vooral ook openstaat voor vrije interpretatie. De titel – gewoonlijk vertaald als "Life out of balance" – komt uit het Hopi, een taal gesproken door een Indianenstam ergens in het zuidwesten van de VS.
 
Wil je deze film huren dan?
Jawel. Koyaanisqatsi is een cultfilm vol mooie beelden en met een prachtige soundtrack. Daarnaast is het natuurlijk helemaal cool als je niet alleen de titel kunt uitspreken, maar ook nog echt weet waar de film over gaat. Je zult een held zijn op de volgende bijeenkomst van de Vereniging voor Liefhebbers van het Abstracte.
 
Wat ons betreft wordt deze plek gedeeld met de andere films uit de Qatsi-trilogie: Powaqqatsi en Naqoyqatsi.
 
 
11. The incredible strange creatures who stopped living and became mixed-up zombies!!?
Deze film brengt ons in de categorie van de obscure horrorfilms met onnodig lange titels. Het verhaal had iets te doen met een zigeunervrouw die iets met zombies doet op een kermis. Of zo. Het stuk kale muur naast de tv was een stuk interessanter dan de film, dus het verhaal hebben we een beetje gemist.
 
Wil je deze film huren dan?
Nee dus. Ongelooflijk saaie prutfilm die nergens voldoet aan de verwachtingen die een dergelijke titel schept. Voordeel: de kans dat je deze film vindt in een reguliere videotheek is erg klein; vragen kan dus geen kwaad.
 
10. Zyzzyx Rd.
Wat is er mis met de Kerkstraat, de Hoofdweg of Stationsstraat om je film in te situeren? Nee, schrijver/regisseur John Penney liet zijn thriller afspelen op Zyzzyx Road. Niet voor niets bewaren we deze letters aan het einde van het alfabet; je kunt er zo weinig mee. Misschien dacht Penney zijn film nog wat extra spanning mee te geven met deze titel, maar irritatie is alles dat hij kan krijgen.
 
Wil je deze film huren dan?
Waarschijnlijk niet, en de kans is klein dat je hem überhaupt vindt in Neerlandsch videotheken. Hoewel de in populariteit groeiende Katherine Heigl een hoofdrol vertolkt, behoort Zyzzyx Rd. al na een jaar tot de lijst met legendarische flops. U wilt sappige verhalen? Volgens de geruchten zijn er precies vijf mensen in de VS die deze film in de bioscoop hebben gezien, waardoor de "domestic box office" op een pijnlijk dertig dollar staat (dvd's en vertoningen buiten de VS niet meegerekend).
 
9. Can Hieronymus Merkin Ever Forget Mercy Humppe and Find True Happiness?
Hij is redelijk lang, geformuleerd als een vraag en bevat de naam "Humppe", goed genoeg voor onze lijst dus.
 
Wil je deze film huren dan?
Een musical. Met Joan Collins. Uit 1969. Oorspronkelijk X-rated. Kiest u zelf maar. De 3,5 van het imdb-publiek heeft de keus voor ons vergemakkelijkt.
 
8. Phffft
Een gebrek aan klinkers doet het altijd goed. De keus is óf letter voor letter spellen, óf de videotheekmedewerker onder sproeien.
 
Wil je deze film huren dan?

Met een vroege rol van Kim Novak en van de hand van Mark Robson is dit niet eens een heel obscure film. Niet dat wij hem gezien hebben, maar een romkom uit 1954 zal het ongetwijfeld goed doen in een nostalgische bui.
 
7. A.E.I.O.U.
Filippijnse komedie over een huwelijk, denken we. Foto's van ernstig fronsend videotheekpersoneel zijn welkom bij de redactie.
 
Wil je deze film huren dan?
Geen flauw idee, maar na Phffft wilden we een medeklinkerloze tegenhanger. En die hebben we gevonden.
 
6. N!ai, the story of a !Kung woman
Bij het vertalen van bepaalde Afrikaanse talen naar schrift wordt vaak een uitroepteken gebruikt om een karakteristiek klikgeluid aan te duiden. De ouders van N!ai hebben er waarschijnlijk nooit aan gedacht dat hun dochter ooit titelpersonage zou worden. Dit resulteert in een ernstig geval van "ik schrijf het wel even op" of "kunt u ook op regisseur zoeken?".
 
Wil je deze film huren dan?
N!ai, the story of a !Kung woman is een documentaire over het leven de de !Kung. Verteld door N!ai aan het einde van de jaren zeventig geeft de film een mooie kijk in het dagelijks leven en de geschiedenis van dit volk dat in de Kalahari woestijn woont. Eerlijk is eerlijk: ons ging het alleen om de titel.
 
5. Miss Congeniality

Niet alleen vage films verdienen een plekje in deze lijst. Ik denk even terug aan die avond in 2001 toen ik bij de kassa om twee kaartjes voor "Miss congenidinges" vroeg. Minstens zo erg zijn de mensen die hun zusje dan maar de kaartjes laten kopen (voor details mag u zich tot Marnix wenden). Inmiddels is het met ons redelijk goed gekomen, hoewel "aluminiumfolie" een collectieve tongbreker blijft op de redactie.
 
Wil je deze film huren dan?
Ach, waarom niet. Een lollige film met af en toe een verrassende inslag. Goed te doen voor een vrijdagavond.
 
4. The BFG
Ga je voor het Engelse "Bie-Ef-Gie", het vernederlandste "Bee-Ef-Gee" of maar meteen voor "De GVR"? Afkortingen in andere talen zijn altijd irritant, zeker als sommigen deze kinderfilm over de Grote Vriendelijke Reus ook nog eens onder zijn Nederlandse titel hebben ingedeeld. Dit, en omdat het werk van Roald Dahl eigenlijk in elke top-lijst thuishoort.
 
En gaan we hem huren dan?
Mocht je hem nog nooit op tv hebben gezien of voor weinig bij de speelgoedwinkel gekocht hebben, dan wordt het wel eens tijd ja. De tekenfilm over de vriendelijke reus en het kleine weesmeisje Sofie die het op moeten nemen tegen monsterlijke reuzen als de Vleeslapeter en de Bloedbottelaar is een klassieker voor jong en oud.

3. Night of the Day of the Dawn of the Son of the Bride of the Return of the Revenge of the Terror of the Attack of the Evil, Mutant, Alien, Flesh Eating, Hellbound, Zombified Living Dead Part 2: In Shocking 2-D
Gewoon, omdat het de langste titel is die we konden vinden. En omdat het hele horrorgenre in één titel geparodieerd wordt. Een plekje in de top 3 is dus wel verdiend.
 
Wil je deze film huren dan?
Mocht je hem ergens vinden, laat het ons dan ook even weten. Naar het schijnt heeft ene James Riffel de film Night of the living dead simpelweg voorzien van een nieuwe soundtrack vol geslaagde en minder geslaagde grappen. Scoort een dikke 10 op de curiositeitsmeter.
 
2. Ferpect Crime
Ok, stiekem dan een vertaalde titel. Maar alleen om de niet-Spaanstalige lezer tegemoet te komen, want de originele titel – Crimen Ferpecto – heeft hetzelfde probleem als deze Engelse vertaling. En dat probleem is de bewuste schrijffout. Geen twijfel mogelijk dat je dit moet toelichten wanneer de behulpzame medewerker aan komt lopen met een saai TV-drama, getiteld Perfect Crime. "Nee, de F en de P moet je omdraaien." Leuk extraatje is dat je behoorlijk gaat schuimbekken wanneer je deze twee letters te vaak en te nadrukkelijk uitspreekt.
 
Wil je deze film huren dan?
Ja! Nu! Desnoods laat je iemand het hele magazijn doorzoeken. Ferpect Crime is een erg mooi staaltje zwarte komedie over een verkoper in een warenhuis. De onderlinge competitie – wie wordt de nieuwe floormanager? – mondt uit in een totaal bizar plot.

1. Die ene prequel van The Exorcist
Echt, de woorden zijn niet zo moeilijk, maar dankzij het geklooi van de filmstudio's is het bijna onmogelijk om in één keer probleemloos over dezelfde film te praten. In 2004 vond men het tijd om een prequel te maken op de horrorklassieker The Exorcist uit 1973. Eerst werd regisseur Paul Schrader aangetrokken, maar toen die zijn film klaar had, werd hij alsnog door de studio ontslagen en Renny Harlin mocht de klus opnieuw doen. Toen Schrader's versie uiteindelijk toch werd uitgebracht waren er dus twee films die allebei dachten hét verhaal van Father Merrin te laten zien.
 Sindsdien circuleren er twee films onder verschillende titels, die wij niet meer uit elkaar kunnen houden:
Dominion: prequel to the Exorcist
Exorcist: Dominion
Exorcist: The Original Prequel
Exorcist: the beginning
Paul Schrader's Exorcist


Antonie wacht nog altijd op zijn resterende 14 minuten en 52 seconden...

Wil je deze film huren dan?
Mocht de originele Exorcist niet op voorraad zijn, dan kun je er over denken. Roep maar een willekeurige titel, want beide films zijn even mislukt dus dat maakt niet uit. Verschillend zijn ze overigens wel. Harlin ging voor het uiterlijk, Schrader gokte op de diepgang. Allebei faalden ze. En Antonie Kamerling? Die stond toe te kijken hoe zijn eerste gooi naar Hollywoodsucces door de studio's werd verpest.
 

Swibbeke op 03/08/2008

Yeah! Eindelijk is filmorama online!
Ik heb jullie gemist: welkom terug!

Cool artikel Ralph, maar ik mis toch echt "Don't Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in the Hood".
Mennomail op 09/08/2008

Erg leuk gevonden. En ja, Ferpect Crime is ontzettend leuk!
Kees van Dijkhuizen op 05/11/2009

Wat te denken van 'In Bruges'? Hoor mensen nog steeds 'in brągdzjes' zeggen.