29 februari 1940

29 februari 1940

Twelfth Oscar Night

Twelfth Oscar Night
01/11/2007
ij is nog niet zo vaak voorbij gekomen in de filmgeschiedenis, maar ook op 29 februari gebeurt er wel eens wat gedenkwaardigs. In 1940, bijvoorbeeld, werden op deze dag voor de twaalfde keer de Oscars uitgereikt. Gedoodverfde winnaar was Gone With the Wind, met dertien nominaties.

Voor het eerst werd de ceremonie door een professionele cameraploeg vastgelegd en de Academy had geprobeerd de uitslag van de stemming geheim te houden voor het publiek. De Los Angeles Times brak het embargo echter, waardoor we sinds 1941 het gesloten-enveloppen-systeem hebben. Presentator in 1940 was Bob Hope en de locatie was een hotel in Los Angeles.

Grote winnaar werd, uiteraard, Gone With the Wind die acht beeldjes en twee "special awards" in de wacht sleepte, waaronder vier Oscars van de "Grote Vijf". Beste Film, Beste Script, Beste Actrice en Beste Regie werden verzilverd, alleen Clarke Gable vistte achter het net bij Beste Acteur. Robert Donat leverde volgens de stemmers een betere prestatie in Goodbye, Mr. Chips.

Een andere mijlpaal voor de Academy was het feit dat er voor het eerst een zwarte actrice het beeldje won. Deze eer viel te beurt aan Hattie McDaniel voor haar "supporting role" als Mammie in, wederom, Gone With the Wind.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.