Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

08/10/2009

Up

Weer een upsteker voor Pixar

Bedenk uw favoriete animatiefilms. Klaar? Goed. Tel nu hoeveel films afkomstig zijn van Pixar. De kans is groot dat meer dan de helft gemaakt is door de geniën aan het werk bij Pixar Animation Studios. Ze begonnen hun succes in 1995 met Toy Story, 's werelds allereerste computeranimatiefilm. De succesverhalen stapelden zich op en Up is de tiende schep op de stapel. Geprezen door publiek wereldwijd opende Up het Cannes Film Festival dit jaar, een primeur voor een animatiefilm. Een dikke vijf maanden later zien wij hem in Nederland. Maar als iemand het een afdankertje durft te noemen, pfoe, dan zit er wel een steekje los.De film opent met het levensverhaal van Carl Fredrickson. Al van kleins af aan droomt hij ervan om avonturier te zijn. Wanneer hij Ellie ontmoet, die zijn ambitie voor avontuur met hem deelt, is het liefde op het eerste gezicht. De ballonnenverkoper treed in het huwelijksbootje met Ellie en ze bouwen samen hun oude clubhuis om tot een wonderlijk woonhuis. Wanneer Ellie plots overlijdt, lijkt het er voor Carl op dat er niks anders op zit dan naar een bejaardentehuis te verhuizen, gezien bouwers azen op de locatie waar hij woont. Uit het niets stijgt Carl met huis en al de lucht in dankzij een goede portie ballonnen bevestigd aan zijn schoorsteen. Zijn droom: het avontuur beleven dat hij en Ellie al van jongs af aan planden. Maar na een minuutje of vijf wordt bij hem op de deur geklopt, en blijkt dat padvinder Russell op een ongelukkige tijd op een ongelukkige plek was. In de hoop zijn badge voor het assisteren van ouderen te verdienen, trekt hij met Carl de wildernis in.
 
Zoals u al raadt, biedt het verhaal van Up niet veel ruimte voor parodieën en dergelijken, en dit is ook een richting die Pixar vrijwel nooit neemt. Als u dat soort vermaak zoekt, dan is een film van Dreamworks Animation, zoals de recente Monsters vs. Aliens, waarschijnlijk een betere keus. Bij Pixar is alles in het belang van het verhaal. Regisseur Pete Docter weet, net als in zijn voorafgaande Monsters Inc., emoties over te brengen op de kijker die zelden in een animatiefilm vertoond zijn. Up betreedt podia waar zelfs normale films vaak niet op durven, laat staan een kinderfilm met animatie. In het avontuur komen onder andere een miskraam en de dood aan de orde. Dat zal je bij menige Chipmunk of Shrek-film niet tegenkomen. Wat dat betreft gaat Up dieper en dit werkt in het voordeel de film, want narratief gezien is het Pixars beste.
 
Om het verhaal te ondersteunen heeft Pixar een visueel spektakel in elkaar geknutseld. In tegenstelling tot Ratatouille en Finding Nemo is voor Up een karikaturale stijl gekozen. Carl dient een geïrriteerde oude man te zijn, en dit is vanaf het eerste moment aan hem af te lezen. Russell heeft een iets aardigere uitstraling maar zijn vastberadenheid straalt van hem af. En, ondanks dat de film ons wil laten geloven dat hij een gastvrije man is, kan men de slechterik vrijwel direct herkennen. Dit betekent niet dat er geen sprake is van karakterontwikkeling. Alle personages zijn geloofwaardig, interessant en onvoorspelbaar. De relatie tussen Carl en Russell staat hierin centraal, omdat Russell Carl doet denken aan zijn jeugd.
 
Toch kan Up eerdere klassiekers zoals Finding Nemo en The Incredibles niet bijbenen. Het verhaal speelt in het begin een grote rol maar wordt alleen geraadpleegd op cruciale momenten wanneer we aankomen bij het middelste gedeelte van de film. De momenten dat het verhaal echt doorbreekt zijn emotioneel en aangrijpend, maar als dit net niet het geval is komt het een beetje ongemakkelijk over. Tevens is Up niet ontzettend grappig, en hij volgt daarmee de richting van Wall-E. Wall-E werd ook geprezen als een verhaaltechnisch geweldig spektakel, maar werd ook aangesproken op de soms iets te serieuze toon. Up is hierin wat losser, maar had best wat grappiger mogen zijn.
 
Maar om te gaan klagen over Up zou ongepast zijn. Het is een fantastische film, hoewel niet zo spectaculair als The Incredibles. De film straalt tijdens scènes die narratief briljant zijn, en dit wordt prachtig ondersteund door de rijke, stijlvolle animaties. Up draait in sommige theaters ook in 3-D, maar hier wordt niet echt veel gebruik van gemaakt en halverwege zou je bijna vergeten dat er een dimensie extra is toegevoegd. Dat toont maar weer eens aan dat de creativiteit van Pixar zeker niet lijdt onder de overname van Disney in 2008. Pixar is meester in het vertellen van verhalen en laat Disney Digital 3-D dit niet in de weg staan. We kijken uit naar Pixars volgende werken, stiekem razend benieuwd naar Toy Story 3.

Christian op 08/10/2009

Zeer benieuwd naar deze film. Het werd eens tijd dat 'ie hier ging draaien! Ik hoop in elk geval dat ze er geen gewoonte van maken een film zo laat te laten verschijnen in NL. Zelf heb ik nooit veel gehad met de Toy Story's al mogen ze natuurlijk niet ontbreken in de collectie. Maar i.p.v. Toy Story 3 had ik liever een origineel verhaal gezien, zoals Pixar dat zo ontzettend goed kan.
Kees van Dijkhuizen op 08/10/2009

Wie weet, voor Pixar is vervolg nog een relatief onbekend terrein. Als ze minder tijd nodig hebben om personages aan het publiek voor te stellen, kan er ruimte gemaakt worden voor nieuwe aspecten. Dat spreekt me wel aan. Maar een Cars 2 hoef ik ├ęcht niet.
Christian op 08/10/2009

Ach inderdaad, zo lang het niet de Dreamworks kant op gaat, met Shrek Forever After + Puss in Boots spin off (+ deel 5 in gedachten daar), Kung Fu Panda: The Kaboom of Doom en Madagascar 3 in het vooruitzicht... brrr. Je zou bijna vergeten dat ze soms nog wel eens een originele film uitbrengen.
Swibbeke op 09/10/2009

Ik denk dat je bij animatiefilms juist gebruik moet maken van de eindeloze mogelijkheden, en daarom sequels moet laten voor wat ze zijn. Het is maar zelden dat ze het succes van het origineel kunnen evenaren, toch?
Erwan op 10/10/2009

I don't know, I'm making this up as I go

Heb Up, inderdaad in 3-D, gezien en was er eerlijk gezegd niet zo van onder de indruk. De prachtige chronologische sequentie in het begin waarin vrijwel het hele leven van Mr. Fredericksen voorbij komt was geweldig evenals de Clint Eastwood-stijl-veranda-brompot hierna. Maar daarna begon ik me meer en meer (bijna) te ergeren aan het gebrek aan verhaal. OK, visueel is het prachtig, maar verwacht toch meer uiteindelijk. Ook had het voor mij wat zwartgalliger/realistischer gemogen. Had het er nog met Theodoor over dat wat mij betreft een perfect einde was geweest dat Fredericksen dood was gegaan, ook in de geest van de eerdere montage sequentie. Maar denk dat dit soort verhalen nog net een brug te ver zijn voor Disney (lees: Amerikaanse productie). Trok nog de vergelijking met het machtige, doch onvergelijkbare "Grave of the Fireflies", waarbij er uit een heel ander vaatje wordt getapt inzake leven en dood. Maar goed, een Disney film die meerdere malen bloed laat zien is denk ik al een hele, zij het immens trage, vooruitgang.

Zeker geen slechte film, maar naar mijn idee wel overschat. Vond Wall-E, zeker vanuit een poetisch/filosofisch standpunt, veel en veel sterker!
Arnoud Goos op 10/10/2009

I'm not even supposed to be here today.
ik vond het een hele mooie film, maar ik had net als bij wall-e dat ik de eerste helft van de film beter vond... wat erwan zegt de montage sequentie is werkelijk prachtig! hoe Docter aan 1 beeld genoeg heeft om te vertellen dat SPOILER spoiler spoiler een kinderwens verloren gaat of er sprake is van ziekte e.d., is, om er nog maar een superlatief tegenaan te gooien, magistraal.. als het huis eenmaal is gelandt en Christopher "dat die man nog steeds leeft ,in de sound of music was hij voor mij gevoel al een ouwe knakker met een hele rits kinderen" plummer zijn intrede doet, wordt het allemaal iets minder.. qua verhaal dus..
Kees van Dijkhuizen op 10/10/2009

Als Fredricksen was gestorven aan het eind, inderdaad, dan zou het iets te zwartgallig geweest zijn volgens Disney, meen ik. Hij is immers de held van het verhaal, toch wel een beetje. De korte speelduur van de film draagde wel mee aan de kwaliteit, want het was wel inderdaad op het nippertje wat verhaal betreft. Ze kwamen er nog goed van af dankzij de zoete soundtrack en beelden. Maar waar ik me het meest aan ergerde, was dat de Pixar Short voor het eerst niet gedraaid werd in Nederlandse bioscopen. Dat is althans bij mijn 3D voorstelling bij PathÚ het geval. Het filmpje, 'Partly Cloudy', is overigens briljant. Ik heb hem gelukkig nog weten te vangen op het internet.
Arnoud Goos op 10/10/2009

I'm not even supposed to be here today.
Bij zat hij er wel voor.. ik zag hem dan ook gewoon in 2-D in een JT-bioscoop.. was idd een leuk filmpje..
Erwan op 10/10/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Hmm, ik zag hem in 3-D in Tuschinski. Daar was de korte film wel erbij genomen. Ook hier moet ik weer de dissonant zijn vrees ik. Vond Partly Cloudy maar weinig aan :s

En ik vond de 3-D ervaring ook niet je van het, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik een vrij dik montuur heb en ik om de haverklap mijn 3-D brilletje moest bijstellen. Misschien een bon plan om bij Avatar (3 uur :o ) mijn oude bril met een veel dunner montuur nog eens uit de kast te trekken :-)
Christian op 11/10/2009

Brrrr. tijd voor een spoiler functie?
Kees van Dijkhuizen op 11/10/2009

Heb je het koud, Christian?
Ralph op 26/10/2009

Wie kotst kan de gal verwachten
Gisteren ook Up gekeken, gewoon in 2d :p (we moesten gewoon zoeken naar een 2d-voorstelling :s )
Verhaal viel me erg tegen. Het "mooie" gedeelte was precies genoeg voor een korte film; minuutje of tien. Alle verhaallijnen omtrent de dieren waren geforceerd en flauw. Deze lijntjes scheppen ook de verwachting voor meer humor, en die blijft uit.

Vanuit de montagesequentie had men in diezelfde stijl door moeten gaan met alleen Carl die er met zijn huis vandoor gaat. Dat had een prachtige short kunnen worden; voor 98 minuten is deze film gewoon echt te weinig inhoudelijk.
Christian op 11/11/2009

Vandaag bekeken. Vond het een goede film, beter dan Wall-E en vooral ook humoristischer, maar helaas gaan ze weer in het midden van de film de fout in. Het begin is super en het eerste halfuur vliegt voorbij. Daarna komen er een partij vreemde dieren voorbij die werkelijk totaal niet in het verhaal passen, vooral de honden en die idiote halsbanden. Ben benieuwd of Pixar nog eens het niveau zal halen van Monsters inc en Ratatouille. Animaties waren overigens mooi, maar niet vernieuwend meer. Tijd voor 2D zeg ik :)